Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) реагира остро срещу

...
Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) реагира остро срещу
Коментари Харесай

Асоциацията на журналистите с остра реакция срещу желанието на шефа на КРИБ за цензура в медиите

Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ) реагира остро против желанието на шефа на най-голямата работодателска организация у нас над медиите да бъде наложена цензура.

Според изпълнителния шеф на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов  чужди медии не би трябвало да имат право да създават тематики, свързани с развиването на страната, а “нашите ” (вероятно има поради българските - бел. ред.) медии не би трябвало да тиражират сходни изявления.

Във вторник, по време на представянето на целите на работодателските организации, той съобщи:

" Не можем да допуснем всеки план да се нападна от така наречен „ зелени “, от групи, финансирани от съперници извън или просто от рекетьори, които работят на правилото за това да апелират, в случай че не получат финансиране на свои планове. Не може една месарница да апелира един конектор, или непозната медия – приказвам за " Дойче веле ", което дава ум по какъв начин да се развива курорта Банско. Лошото е, че наши медии услужливо тиражират тия препоръки ".

Асоциацията показва " изрично противоречие " с изявлението на Иванов, в което той " непосредствено приканва за налагане на цензура в медиите ".

" Изказването на Иванов е опит за налагане на цензура. На първо място, част от компаниите-членове на организацията са измежду огромните рекламодатели. Позицията на изпълнителния шеф на организацията може да предизвика автоцензура, доколкото медиите могат да одобряват, че в случай че цитират уважавана медия като “Дойче веле ” това ще докара до отдръпване на реклама - се споделя в позицията на АЕЖ. - Не по-малко значим факт е, че в КРИБ членуват и редица държавни компании, чиито принципали са съответните министерства. Това слага сериозния въпрос дали изпълнителната власт се асоциира с изказванието на ръководителя на КРИБ.

Ето за какво АЕЖ-България упорства фирмите, членове на КРИБ, да заявят ясно дали поддържат тази позиция. Очакваме категоричен отговор от страна на държавните компании, членове на КРИБ, от страна на българския частен бизнес, само че и от представителствата на непознати компании в страната. Особено значимо е последните да посочат считат ли, че непознатите медии нямат право да работят по тематики, свързани с България.

Очакваме от фирмите, които се демонстрират като обществено виновни работодатели, да проявят същата отговорност, давайки категоричен сигнал във връзка с медийната среда. За нас е ясно, че без добра медийна среда няма по какъв начин България да се трансформира в страна с господство на закона, позволяващо стабилно бизнес развиване и идентични и обективни правила за всички. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР