Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) настоява министър Владислав

...
Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) настоява министър Владислав
Коментари Харесай

АЕЖ поиска оставката на Владислав Горанов

Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ) упорства министър Владислав Горанов да подаде оставка, в случай че не се извини на журналистката от БСТВ Нора Стоичкова. Повод за позицията на АЕЖ е държанието на гербаджията в петък - на опитите на сътрудници да върнат тематиката за първия болничен ден, той разгласи, че самичък ще дефинира по какви тематики да приказва. Горанов не пропусна да намекне, че като спрат парите за партийните дотации, това ще се отрази и на публицистите от левите медии. " Арогантното отношение на министъра е показателно за медийния комфорт, на който разчитат ръководещите и който ги е разглезил дотам, че да излизат от равновесие след всеки въпрос, който не влиза в проектите им. Заплахата от Горанов към журналистката от БСТВ Нора Стоичкова за прекъсване на парите е пряк опит за цензура и е безусловно неприемлива ", пишат от АЕЖ. Те напомнят, че и министър председателят Бойко Борисов тази седмица разгласи, че следи карикатурист, който го рисува, визирайки Христо Комарницки. След втория тур на локалните избори Борисов отхвърли да дава отговор на бТВ, подразнен от репортерски въпрос. " След първия тур Борисов реши да бойкотира бТВ. Учудващо, обществена реакция от малкия екран не последва ", напомнят от АЕЖ.

В позицията се напомня и проблем с варненската журналистка Елена Кирова. Тя е принудена да напусне телевизия " Черно море " след изявление с кмета Иван Портних, поръчано от телевизия " България он ер ". Материалът не е излъчен, а съгласно Кирова " прегрешението " е, че е питала за изявленията в израелски медии, съгласно които служебно посещаване на Портних в Хайфа е било прекъснато след скандал, обвързван с приложимост на алкохол и непочтено държание. Вторият неуместен въпрос бил за реконструкцията на прословутия бул. " Васил Левски ". " Случилото се с Кирова е потресаващо и е показателно за изискванията, в които работят районните публицисти. Една " неверна " стъпка, засягаща ползите на притежателите им, подвластни от властта, е изцяло задоволителна, с цел да изгубят работата си. Нещо повече, за тях е мъчно въобще да останат в специалността, защото евентуалните работни места на този пазар са прекомерно лимитирани ", установяват от АЕЖ. Организацията е възмутена и от статус на варненската общинска съветничка от ГЕРБ Марица Гърдева, която написала, че " публицистиката е специалност съвсем толкоз антична, като... С няколко думи това е втората най-древна специалност ".

" Всички тези сюжети от последните дни приказват за политико-олигархичния модел, който съществено заплашва свободата на словото в България. Едри предприемачи, които са притежатели на медии, репресират чиновниците си, когато те си разрешат даже на пръв взор почтени отклонения от политиката да не се задават сериозни въпроси на " наши хора ", а медийната машина да се употребява единствено за кавга с съперници ", считат от АЕЖ. Организацията приканва Борисов да поеме ангажимент, че натискът върху свободата на словото ще бъде прекратен и че няма да толерира надменно отношение към публицисти от членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР