Асоциацията на европейските журналисти ще поиска международно разследване на случващото

...
Асоциацията на европейските журналисти ще поиска международно разследване на случващото
Коментари Харесай

Журналисти настояват натискът в БНР да се разследва от международен екип

Асоциацията на европейските публицисти ще изиска интернационално следствие на протичащото се в Българското национално радио.

Сдружението привиква през днешния ден в 12 ч. митинг под формата на алегорична жива верига, която да свърже постройката на радиото и Телевизионната кула, под наслов " Да дадем сигнал! "

Замисълът е в живата верига да се наредят алегорично 111 души, каквото е мястото на България в класацията за свободата на изложение на " Репортери без граници ".

" Ще пренесем на ръце сигнала, който в оня злощастен петък, 13-и не съумя да стигне от БНР до кулата и стратегия " Хоризонт " замлъкна за близо 5 часа в цялата страна. И в това време ще дадем сигнал, че: Ще пазиме свободата на словото; Ще настояваме за отговорност; Ще желаеме почитание към професията; Ще задаваме въпроси и ще пожелаваме отговори; Няма да поносим бездействащи институции ", написа съсловната организация.

Казусът с БНР демонстрира голям институционален проблем, който заплашва цялостното действие на България като правова страна, се споделя в позиция на асоциацията.

В нея се припомня, че публицисти от радиото свидетелстваха през предходната седмица за мощен външен напън върху управлението за свалянето на журналистката Силвия Великова от ефир поради метода, по който тя отразява процедурата по желание на нов основен прокурор като включва и сериозни гласове. На среща с членовете на Съвета за електронни медии редколегията на стратегия " Хоризонт " заяви за натиска над генералния шеф Светослав Костов, който заема поста от 3 месеца след избор на Съвет за електронни медии. На собствен ред ДАНС и прокуратурата не откриха техническа причина за прекъсването на ефирното лъчение на 13 септември.

Днешният митинг предхожда плануваното за на следващия ден съвещание на медийния регулатор, който ще взема решение дали да приключи пълномощията на генералния шеф.

Самият Костов към този момент даде знак, че не има намерение да подава желаната му от редколегията оставка.

Асоциацията на европейските публицисти упорства следствието на случая да не завършва с лични промени, а да стигне до хората, оказвали напън върху генералния шеф. Според нея обаче в тази ситуация страната е в сериозна институционална рецесия, тъй като въпросът със прекъсването на сигнала се проверява от зам.-главния прокурор Иван Гешев - единственият претендент за поста основен прокурор, поради отразяването на чиято акция е бил реализиран натискът.

" Няма по какъв начин някой да упреква самичък себе си, няма по какъв начин прокурор да проверява случай, в който е забъркано и неговото име. На който и да е прокурор в България да бъде предоставено следствието, няма по какъв начин да бъде обезпечена неговата обективност, в случай, че ще би трябвало да проверява бъдещия си шеф и в случай, че цялата прокурорска гилдия към Висшия правосъден съвет единомислещо и изрично поддържа своята единствена номинация ", написа журналистическата асоциация.

" Този случай се трансформира в голямо предизвикателство за действието на българската страна - страната би трябвало да може да подсигурява заслужено следствие, а сега не може ", отбелязва сдружението и по тази причина упорства българските управляващи да изискат интернационално следствие на случая, в което да се обърне съществено внимание на вероятното въздействие от страна на прокуратурата; Съвет за електронни медии да съблюдава закона и да в профил генералния шеф на БНР Светослав Костов. Да се разгласи нов конкурс, а до провеждането му да се намерения за краткотрайно ръководство от медийни експерти с неоспорим престиж. При идващото изменение на Закона за радиото и малкия екран да се планува по-широка професионална и гражданска квота в Съвета за електронни медии; Журналистическата специалност да бъде уважавана и да се приключи непозволения напън над работещите в медиите; Да стартира сериозен публичен спор за ролята на публичните медии, тъй че да се подсигурява, че те ще служат на обществото, а не на мощните на деня. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Натискът над БНР (51)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР