Асоциацията на европейските журналисти – България настоява министърът на финансите

...
Асоциацията на европейските журналисти – България настоява министърът на финансите
Коментари Харесай

Горанов да се извини на журналистите или да си подава оставката

Асоциацията на европейските публицисти – България упорства министърът на финансите Владислав Горанов да се извини на журналистката от БСТВ Нора Стоичкова или да си подаде оставката.

В петък Горанов се ядоса от въпрос, заложен от публицистите, във връзка с препоръчаните нови правила за болничните и съобщи първо, че той, а не публицистите дефинират по кои въпроси ще се приказва, а по-късно заплаши журналистката, че “ще им спрат парите”.

"Най-малкото, което Горанов дължи за тези две реплики, е опрощение. Арогантното отношение на министъра е показателно за медийния комфорт, на който разчитат ръководещите и който ги е разглезил дотам, че да излизат от равновесие след всеки въпрос, който не влиза в проектите им ", се споделя в позиция на организацията.

АЕЖ дефинира държанието на Владислав Горанов като пряк опит за цензура и е безусловно неприемлива. В позиция й се напомня, че това се случва и след сходно държание от страна на премиера Бойко Борисов, който тази седмица, по време на връчването на стопански награди разгласи, че следи карикатурист, който го рисува, визирайки явно Христо Комарницки.

АЕЖ упорства също по този начин за ангажимент от страна на премиера Бойко Борисов, че натискът върху свободата на словото ще бъде прекратен и че няма да толерира надменно отношение към публицисти от страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ.

В позицията на асоциацията се напомня за случай с неизлъчено изявление с варненския кмет Иван Портних и уволнението на журналистката Елена Кирова поради въпросите й към градоначалника.

Цитиран е и афектиран коментар на Марица Гърдева, общински консултант от ГЕРБ във Варна. Гърдева изтрила коментара си във "Фейсбук ", който гласял: "Журналистиката е специалност съвсем толкоз антична, като…. С няколко думи това е втората най-древна специалност ".

"Всички тези сюжети от последните дни приказват за политико-олигархичния модел, който съществено заплашва свободата на словото в България. Едри предприемачи, които са притежатели на медии, репресират чиновниците си, когато последните си разрешат даже на пръв взор почтени отклонения от политиката да не се задават сериозни въпроси на “наши хора”, а медийната машина да се употребява единствено за кавга с съперници ", допълват от АЕЖ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР