Асоциацията на европейските журналисти - България се разграничи от прессъобщението

...
Асоциацията на европейските журналисти - България се разграничи от прессъобщението
Коментари Харесай

АЕЖ опроверга Нинова: Не сме заемали позиция за смяна на ЦИК

Асоциацията на европейските публицисти - България се разграничи от прессъобщението на Българска социалистическа партия, в което от Столетницата оповестиха, че и организацията и Българска социалистическа партия се обединили към позицията, че " промяната на ЦИК би трябвало да се случи, тъй като по този начин е регламентирано в закона ". 

" Този въпрос не е от компетенциите на Асоциацията на европейските публицисти и нито в този момент, нито в бъдеще АЕЖ би заела позиция по тематиката. Единствените въпроси, които са в полето на деяние, са тези, засягащи свободата на изложение и положението на медийната среда. По тази причина, АЕЖ държи да опровергае изказванието ", се споделя в позиция на организацията.

От АЕЖ уточняват, че единствената обсъждана тематика по време на срещата с водача на Българска социалистическа партия и с представителя на групата на партията Елена Йончева са били измененията в Закона за персоналните данни.

Тъй като въпросът е извънредно значим освен за нас като организация, само че и за всички публицисти и въобще за всички, които си служат със словото за журналистически, художествени или други цели, поканихме на среща водачите на двете най-големи парламентарни групи, показват от асоциацията.

Частта от закона, която формулира 10 критерия, с които всеки публицист би трябвало да се преценява в работата си, основават предпоставки за автоцензура и цензура. Тази дефиниция съществено нарушава салдото сред правото на свободно изложение и правото на отбрана на персоналните данни и дава опция на комисия от изпълнителната власт да лимитира свободата на словото. Това е следващият случай, в който изпълнителната власт получава опция да постанова наказания на медии и публицисти, до момента в който Конституцията категорично планува, че това е само в пълномощията на правосъдната власт.

Лидерът на Българска социалистическа партия пое ангажимент, че макар че при първото гласоподаване депутати от Българска социалистическа партия са дали своят вот в поддръжка на приемането на поправките, в този момент всички народни представители от партията ще поддържат отпадането на алинеята, предвиждаща 10 критерия, при гласуването на ветото на президента.

Асоциацията показва вяра, че сходна ще е позицията и на останалите парламентарни сили и декларира подготвеност да се срещне с представителите на всяка една от тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР