Асоциацията на европейските журналисти - България призовава Съвета за електронни

...
Асоциацията на европейските журналисти - България призовава Съвета за електронни
Коментари Харесай

АЕЖ: Обществената телевизия има нужда от бързо стабилизиране

Асоциацията на европейските публицисти - България приканва Съвета за електронни медии да насрочи състезанието за избор на нов общоприет шеф на Българската национална телевизия в най-кратки периоди.

След потвърждаването на неоправдателната присъда, която прави оставането на Константин Каменаров на този пост невероятно, Съвет за електронни медии би трябвало да избере на днешното си съвещание краткотрайно изпълняващ длъжността.

Телевизията се нуждае от ясна и постоянна вероятност по тази причина настояваме Съвет за електронни медии да не се бави с оповестяването на новия конкурс за титуляр.

Последният интервал бе белязан от неустановеност, обвързвана със правосъдния развой против Каменаров. Подобна конюнктура може има вцепеняващ резултат върху работещите в малкия екран, които напълно резонно стартират да се опасяват за бъдещето си при другите сюжети, които се разискват. В такава обстановка е мъчно Българска национална телевизия да извършва своите отговорности като социална телевизия.

Завършилото с неоправдателна присъда дело против генералния шеф на малкия екран сигурно има и имиджов резултат върху обществения облик на медията.

Всичко това се случва в миг, когато е изключително значимо да има професионални медии, на които обществото да знае, че може да се довери в морето от непроверена информация.

По тази причина е значимо Съвет за електронни медии да извърши отговорността, която има съгласно закона, и да направи всичко допустимо за стабилизирането на малкия екран. Това може да се случи с избор на нов общоприет шеф и нов професионален управителен екип, като е изключително значимо новият шеф да се употребява с нужния престиж измежду професионалната общественост и името му да стои надалеч от всевъзможни кавги.

Съвет за електронни медии към този момент разгласи желанието си да организира конкурс за избор на общоприет шеф на Българското национално радио в средата на май. Създалата се обстановка дава опция състезанията за шефове на двете публични медии да се състоят съвсем редом. Това е добър мотив за по-широк публичен спор за ролята на публичните медии и АЕЖ е подготвена да взе участие в него.

Важно е изборът на генерални шефове да се организира без значение от политическата обстановка и съотношението на силите, което ще покажат изборите за членове на Европейския парламент. Съвет за електронни медии неслучайно е самостоятелен орган и би трябвало да може с дейностите си да потвърди, че тази самостоятелност е действителна.

В този миг е значим и въпросът за продължителността на мандатите на генералните шефове. Преди седмици депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи внесоха законопроект за удължаването на мандатите от три на пет години. След това бързо го отдръпнаха за след избора на нов общоприет шеф на БНР. Оказва се, че в този момент ще би трябвало да се изчака и избора на шеф на Българска национална телевизия. Не e без значение обаче, че една от наредбите в законопроекта предвиждаше той да се ползва и за заварено състояние, т.е. мандатите на актуалните шефове да се удължат от три на пет години. Далеч по-логично е обаче, в случай че някой ще ръководи дадена институция пет години, той да бъде определен въз основата на идея, която има сходен небосвод, а не откакто е изработил идея за развиване на публичната медия за идващите три години, да получи автоматизирано правото да управлява пет. Затова е добре да бъде изяснено авансово какъв ще бъде мандатът на новите шефове и претендентите да се явят на конкурс със съответната идея. Очакваме Съвет за електронни медии да има самодейна роля в този развой.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР