Асоциацията на европейските журналисти - България призовава работодателите да осигурят

...
Асоциацията на европейските журналисти - България призовава работодателите да осигурят
Коментари Харесай

Журналистите са на предна линия в борбата с COVID-19 и се нуждаят от защита

Асоциацията на европейските публицисти - България приканва работодателите да обезпечат персонални защитни средства за репортерите, отразяващи епидемията. Всеки ден публицисти рискуват здравето си и е редно да имат маски и защитни дрехи, с цел да запазят себе си и околните си. Осигуряването на защитни средства е ангажимент на работодателите, само че в изключителната обстановка, в която се намираме, страната би могла също да спомага. Това ще помогне обществото да продължи да бъде правилно осведомено и до него да доближават рекомендациите на формалните управляващи.

Нека репортерите да не бъдат излагани на непотребен риск - да вземем за пример да бъдат карани да търсят болни, с цел да ги интервюират. Подобно държание е безконтролно и спомага за разпространение на болестта.

Апелираме към медиите за отговорно отразяване - без всяване на суматоха, без подправени вести, без непроверени рекомендации и препоръки, само че и без неглижиране. Призоваваме държавните управляващи също да не способстват за основаването на суматоха. Те би трябвало да оправят верни и добре премерени послания, които не водят до неглижиране, само че и заобикалят непродуктивната суматоха.

От седмица публицистите отразяват среднощни съвещания и брифинги. Този 24-часов режим е голямо тестване за тях и за медиите, които би трябвало да работят непрекъснато, с цел да осведомят аудиторията си. Журналистите, които също имат фамилии, не възразяват да работят когато и да е на денонощието, когато в действителност се постанова, само че и техните благоприятни условия не са неизчерпаеми и е добре да се насочват рационално. Неминуемо изключителната обстановка ще рефлектира и върху медийния пазар и е допустимо да има съществени финансови последствия тъкмо върху хората, които сега поставят неимоверни старания за положителното осведомление на обществото.

Случващото се не трябва да се употребява и за ограничение на достъпа до информация. При състояние, че Народното събрание продължава да заседава, не е целесъобразно да се лимитира достъпът само на публицистите. От значителен публичен интерес е да не се позволява осведомително затъмнение поради разпространяването на COVID-19.

Не на последно място, днешната рецесия е време за взаимност. Обществото би трябвало да е солидарно с медицинските експерти, както и с всички тези специалности, които поради естеството на работата си, са изложени на по-голям риск. Журналистите са представители на такава специалност. Благодарение на тях милиони хора получават навременна и точна информация за рисковете и методите за предотвратяване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР