Асоциацията на европейските журналисти-България призовава медийната гилдия да се солидаризира

...
Асоциацията на европейските журналисти-България призовава медийната гилдия да се солидаризира
Коментари Харесай

Пълен медиен бойкот на политици, които заплашват журналисти

Асоциацията на европейските журналисти-България приканва медийната колегия да се солидаризира с журналиста Виктор Николаев, който беше застрашен с уволняване от депутата Антон Тодоров от ГЕРБ и вицепремиера Валери Симеонов. Причината е, че двамата властимащи не харесали въпросите.

"Считаме, че е редно българските медии да бойкотират мощните на деня, които намерено подлагат публицисти на напън и показват неуважение към свободата на словото, което е главен поръчител за съществуването на едно демократично общество. В предаването „ Здравей, България “ в петък Антон Тодоров, народен представител от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия за битка с корупцията, спора на ползи и парламентарната нравственос, си разреши неприемлив политически напън върху водещия, подразнен от неговите въпроси. В случай че политическа партия ГЕРБ не смъкна неотложно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат одобрявани като самопризнание, че ръководещите оказват напън върху една от най-големите малките екрани в страната и де факто стоят зад отдръпването на Ани Цолова от предаването „ Здравей, България “. Заканите против Николаев бяха доказани по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери Симеонов. Той също загатна празния стол на Ани Цолова и добави, че „ Викторгейт “ се прави елементарно. Думите на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров всъщност съставляват опит за цензура, защото ясно демонстрират, че "неудобните " към ръководещите въпроси освен не са мечтани, само че и ще доведат до дейности против журналиста, който ги задава”, се споделя в позицията на Асоциацията на европейските журналисти-България.

Според тях изявленията са проява на отношението на ръководещите към медиите: „ Те не желаят самостоятелни публицисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на мощните на деня”.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР