Асоциацията на европейските журналисти - България намира за циничен опита

...
Асоциацията на европейските журналисти - България намира за циничен опита
Коментари Харесай

АЕЖ: Цинично е Борисов да се измива ръцете за медийните проблеми

Асоциацията на европейските публицисти - България намира за безсрамен опита на премиера Бойко Борисов да трансферира отговорността за проблемите със свободата на словото само върху публицистите.

" Това е ваш проблем – на публицистите. Решавайте си го тоя въпрос”, съобщи Борисов в изявление за Нова телевизия, помолен да разяснява класацията на " Репортери без граници ", в която България заема 111 място за 2018 година, изоставайки освен от Европейски Съюз, само че и от страните от Западните Балкани.

Според организацията " сходен коментар от водача на изпълнителната власт, когато страната потъва от ден на ден в тази ранглиста, извънредно припомня на великия комбинатор Остап Бендер: “Делото за помощ на давещите се е дело на самите давещи се”.

" Господин министър председател, публицистите са едни от главните пострадали от неприятната медийна среда, проучването на АЕЖ-България за статута на журналистическата специалност демонстрира, че на множеството сътрудници им се постанова да работят и живеят в много тежки условия, показва се в мнението на асоциацията.

В него се показва още, че е неприемливо е публицистите да се оказват единствените виновни за обстановката, още повече, че в Доклада на Репортери без граници не написа нищо такова. " Напротив, измежду аргументите са посочени корупцията и срастването сред политици, олигарси и медии. Журналистите, които участваха в изследването на АЕЖ-България за 2017 година, откроиха като наклонност завръщането на политическия напън върху тях, добавя се още в позицията.

Медийната организация добавя,че пострадало от неприятната медийна среда е цялото общество, " тъй като проблемите на медиите не са нещо изолирано, в противен случай те са свързани с други проблеми на страната - като неналичието на правосъдна промяна, неналичието на ефикасна битка с корупцията, неналичието на господство на закона ". Всички тези фактори, взети дружно, водят до най-ниския витален стандарт в Европейски Съюз и цялостното чувство у популацията, че не живее добре, написа в изказването.

" Купуването на медиен комфорт с обществени средства, взаимозависимостите сред олигарси, политици и медии, разправата с сериозните гласове са необятно публикувани и не, не са проблем единствено на публицистите, макар че публицистите са призвани да осветляват, проверяват и разобличават сходни практики. Няма по какъв начин да чакаме, че България ще усъвършенства обстановката със свободата на словото, без да реши казуса с цялостната липса на правдивост и не стартира ефикасна битка с корупцията и проведената престъпност, с тези политическо-икономически кръгове, известни измежду обществото като “мафия”, които в последна сметка имат интерес медийната среда да остане такава, каквато е ", разясняват от АЕЖ.

Организацията остава на мнението си, че “журналистите не трябва да бъдат оставяни сами да заплащат високата цена за свободното слово”, само че в това време афишира подготвеност да понесе своята част от отговорността и да спомага за смяна.

" За да се случи такава обаче първо е нужно да се осъзнае, че проблемите не са изолирани и няма по какъв начин да бъдат единствено наши или ваши, надлежно, и решенията би трябвало да бъдат общи. Не на последно място свободата на изложение е право, обезпечено от Конституцията и интернационалните контракти, по които България е страна ", приключва позицията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР