Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) излезе с с

...
Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) излезе с с
Коментари Харесай

АЕЖ иска открити изслушвания на шефовете на службите

Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ) излезе с с искане за открити чувания на шефовете на службите за сигурност, на министъра на външните работи и на посланиците.

Поводът е извършеното следващо закрито за медиите съвещание в сряда, на което депутатите е следвало да изслушат скрито представители на министерствата на външните работи, защитата и вътрешните работи, както и на службите за сигурност по отношение на войната в Украйна. Поради българското общество остава в незнание за една от най-тежките закани за националната сигурност на страната в последните 30 години наоколо до границите.

" Правото на достъп до информация е фундаментално право на индивида. Нито една обществена институция, в това число разследващите служби, не е изключена от условията за откриване на информация ", написа в писмото на журналистическата асоциация. В него се напомня, че практиката на Комисията по външна политика да работи съвсем напълно непрозрачно е проблем за няколко предишни Народното събрание.

Предлага се чуванията на министри, на шефове на служби и на посланици да се разделят на открита и закрита част по сходство на практиката в развитите демократични страни. Например преди броени дни Постоянният комитет по разузнаването в Конгреса на Съединени американски щати организира, на, траяло над 2 часа.

Пред Mediapool ръководителят на Комисията по външна политика Венцислава Любенова увери, че ще прегледа сигнала на АЕЖ и ще го показа на сътрудниците си.

Журналистите упорстват и за доста повишение на прозрачността в работата на външно министерство, което е с един от най-слабите резултати измежду институциите на централната власт в на Програма " Достъп до информация " за 2020 година

В последните дни публичната сензитивност към работата на българските служби за сигурност се изостри поради.

изнесе информация, че те са дали погрешна прогноза за съветската военна експанзия в Украйна на закритите парламентарни съвещания.

" Службите пързалят премиера и кабинета за войната ", разяснява съпредседателят на Демократична България ген. Атанас Атанасов, а в сряда управлението на Демократична България се закани да направи всичко належащо, " с цел да изясним какви са качествата на службите и дали в действителност те могат обезпечават висшето държавно управление с надеждна информация ".

Публичните парламентарни чувания са едни от дребното разновидности за либерален надзор върху работата на разузнаването, въоръжените сили и дипломацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР