Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) излезе с позиция

...
Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) излезе с позиция
Коментари Харесай

АЕЖ излезе с позиция за конфликт между репортери на Канал 3 и активисти

Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ) излезе с позиция по отношение на спор сред деятели на гражданско съдружие " Боец " и екип на Канал 3. Публикуваме позицията без редакторска интервенция:

" В Асоциацията на европейските публицисти - България постъпи сигнал подписан от госпожа Ива Стоянова, програмен шеф на телевизия Канал 3. В сигнала от АЕЖ се желае да вземе отношение по хипотетична експанзия по отношение на екип на малкия екран от страна на господин Георги Георгиев, ръководител на Групово дело БОЕЦ.

В сигнала се твърди, че на 5 юли във Видин репортерът Пламен Петров и водачът Тихомир Георгиев са получили удари и пострадванията им са били освидетелствани в Съдебна медицина.

В същото време в обществената мрежа Facebook цитираният Георги Георгиев твърди, че той и фамилията му от няколко дни са подложени на тормоз от чиновници на малкия екран, които в продължение на три дни дебнат пред работното му място и без разрешение са нахлували в постройката на компанията му. Тези изказвания са съпроводени от видео клипове, снимани с мобилния телефон на Георгиев.

Асоциацията на европейските публицисти постоянно е реагирала в случаи на физически похищения против екипи на медиите и счита, че такива изрично са неприемливи.

В същото време, Асоциацията припомня, че Конституцията на Република България подсигурява неприкосновеността на персоналния живот на жителите и не разрешава те да бъдат следени или записвани, макар експлицитното им противоречие. Защитата на персоналната цялост на жителите е и принцип, обезпечен от член 10, алинея 1, т. 4 от Закона за радиото и малкия екран. В тълкувателно решение № 7 от 4 юни 1996 година по к. д. № 1 от 1996 година Конституционният съд категорично отбелязва, че конституционната отбрана на персоналния живот на жителите " не значи, че не може да бъде реализирана обществена рецензия, изключително на политически фигури, държавни чиновници и държавни органи ".

В сигнала си до АЕЖ, от Канал 3 показват, че техният екип работи по следствие и " спазвайки всички правила на публицистиката ", се е опитал " да потърси и даде опция на засегнатата страна да даде своите отговори по разследваните тематики ". Без подозрение, даването на опция би трябвало да значи, че засегнатата страна може да одобри или да отхвърли тази опция. С други думи, обектът на репортажа може да реши дали да отговори, или да откаже поканата за изявление. Това важи в особена степен за хора, които не заемат висши държавни постове. Дебненето и преследването на такива хора, откакто са отказали да беседват с медията, би могло да се квалифицира като посягане против персоналната им цялост и публицистите не трябва да го вършат.

На един от клиповете, оповестени от БОЕЦ, се вижда, че репортерът на Канал 3 прави дейности, с които пречи на Георги Георгиев да затвори вратата на персоналния си автомобил и да потегли. Докато прави това, единственият въпрос, който репортерът задава, е " Ще се прекръсти ли вашето придвижване от БОЕЦ на Страхливец ". Този въпрос по никакъв метод не може да се отнесе към следствието, което се твърди, че се прави. Това не е журналистически въпрос и наподобява като разпра. Изключително неприятно е и че екипът влиза в прикосновение и със брачната половинка на Георгиев, за която е известно, че е тежко болна и е на хемодиализа.

Пред АЕЖ-България Георгиев уточни, че е нападнал екипа, откакто е видял, че един от тримата нанася удари на брачната половинка му. Действието се развива в частна благосъстоятелност, в която по думите на Георгиев, чиновниците на Канал 3 не са имали позволение да влязат.

По никакъв метод не е редно политически лица, обект на обществена рецензия, да употребяват чиновници на доближени медии за принуда над свои съперници. В публицистиката има стандарти и това, че обещано лице държи камера или микрофон не му дава право да употребява репресивни способи и физически дейности за заплашване на критици на притежателя или близки до него авторитетни фигури.

Саморазправата изрично би трябвало да бъде изключена като средство за решение на разногласия. Да се атакуват екипи на медии е неприемливо. И тук е ролята на страната да обезпечи отбрана на своите жители. Георгиев уточни, че за трите дни, в които е бил под блокада, на четири пъти е извикал полиция и е обяснил, че не желае да бъде притесняван, само че служителите на реда не са подхванали ограничения. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР