Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България започна акция за

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България започна акция за
Коментари Харесай

Акция призовава за солидарност с арестуваните турски журналисти

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) в България стартира акция за солидираност с задържаните турдски публицисти с 95 алегорични баджа с имена и фотоси някои от арестуваните. Поводът е срещата сред премиера Бойко Борисов, президента на Турция Реджеп Ердоган, ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която ще се организира във Варна в понеделник (26 март).

Посланието на акцията е, че публицистите не са терористи и не би трябвало да бъдат третирани като такива. То е ориентирано към изявления на Ердоган, който ги причислява към за част от така наречен " медийно крило " на придвижването на Гюлен, което Анкара назовава " Фетхуллахистка терористична организация " (FETÖ).

Арестите на публицисти в Турция започнаха малко след несполучливия опит за прелом през юли 2016 година, като оттогава държавното управление удължава оповестеното изключително състояние всякога близо две седмици преди да изтече. Последното продължение на този период беше през януари тази година и би трябвало да изтече в края на март.

За този интервал по разнообразни описи в страната са задържани стотици публицисти, като множеството от тях бяха наказани. През февруари шестима турски публицисти бяха наказани на пожизнен затвор по обвиняване, че са помагали за преврата. Според обвиняването един от наказаните - Ахмет Алтан, е изпратил кодирани послания до почитателите на Гюлен по време на телевизионно предаване ден преди преврата.

Официални данни за точния брой на задържаните няма. Така от АЕЖ са сверили описите на 4 организации, където са удостоверили имената на 95 публицисти. Повечето от баджовете са с имената и фотография на избран публицист, а други - единствено с име.

 Акция на АЕЖ Асоциация на европейските публицисти против задържането на турски публицисти баджове
© Георги Кожухаров

Акция на АЕЖ Асоциация на европейските публицисти против задържането на турски публицисти баджове

Според данните на Стокхолмския център за независимост задържаните сега са 190 и чакат правосъден развой, а 55 са били наказани на затвор - някои от тях за 2 години, а други доживот. Съюзът на турските публицисти има данни за 145 задържани, а Асоциацията на прогресивните публицисти - 135. Според Платформата за взаимност към задържаните публицисти броят на арестуваните е 212.

От Асоциацията на Европейските журналисти-България канят всеки кореспондент, който ще отрази срещата във Варна да вземе един от баджовете и да отиде с него на срещата от името на един от турските публицисти. Кампанията е отворена и за всеки различен, който желае да е съпричастен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР