Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) настоя премиерът Бойко Борисов да

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) настоя премиерът Бойко Борисов да
Коментари Харесай

Борисов да не толерира арогантното отношение към журналисти, поиска съсловна организация

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) настоя министър председателят Бойко Борисов да поеме ангажимент, че " натискът върху свободата на словото ще бъде прекратен и че няма да толерира надменно отношение към публицисти от страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ ". Повод за позицията на съсловната организация са два случая, в които са намесени финансовият министър Владислав Горанов и избраният отново кмет на Варна Иван Портних.

От АЕЖ упорстват Горанов да се извини или да си подаде оставката поради негово изявление към публицист от партийната телевизия на Българска социалистическа партия. Случаят е от петък, когато на въпрос за предлагането на ръководещите първият ден от болничния да не се заплаща министърът отговори, че не публицистите, а той дефинира по кои въпроси ще приказва. След това се е обърнал към репортера от малкия екран на Българска социалистическа партия с думите, че ще им спре парите.

" Най-малкото, което Горанов дължи за тези две реплики, е опрощение. Арогантното отношение на министъра е показателно за медийния комфорт, на който разчитат ръководещите и който ги е разглезил дотам, че да излизат от равновесие след всеки въпрос, който не влиза в проектите им ", пишат от АЕЖ.

Те напомнят и присъединяване на Горанов на церемонията за присъждането на премиите " Мистър и Мисис Икономика " предходната седмица, на които хазаин бе ръководителят на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България Кирил Домусчиев.

" В речта си Горанов, за който е известно, че живее без наем в първокласен апартамент, намиращ се в комплекс, обвързван Домусчиев, приказва за нуждата от баланс сред неприятните и положителните вести и похвали домакина за новата му облага – " Нова телевизия ". Ден по-късно ръководещите оповестиха мярката, за която от дълго време упорства КРИБ на Домусчиев – неизплащането на първия ден от болничните. Това бе и тематиката на въпроса, който ядоса Горанов в коридорите на Народното събрание ", вършат конкретизиране от съсловната асоциация.

Другият случай, предизвикал позицията на АЕЖ, е обвързван с варненската журналистка Елена Кирова. Тя е била принудена да напусне медията, за която работи – телевизия " Черно море ", поради въпроси, които е задала на кмета на града Иван Портних в изявление, поръчано от телевизия " България он ер ". От организацията показват, че " притежател на тази телевизия е групата към " Химимпорт " и ЦКБ, обвързван с " Холдинг Варна ", който от своя страна има телевизия " Черно море ".

Според асоциацията Кирова е попитала Портних за изявленията в израелски медии, съгласно които негово служебно посещаване в Хайфа е било прекъснато след скандал, обвързван с приложимост на алкохол и непочтено държание. Тя също по този начин се интересувала от реконструкцията на бул. " Васил Левски ". Повече за този ремонт четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР