Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България смята, че е

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България смята, че е
Коментари Харесай

АЕЖ поиска Конституционният съд да се произнесе за закона за личните данни

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) – България счита, че е подходящо Конституционният съд да се произнесе за сходството на промените в Закона за персоналните данни с конституцията. От АЕЖ са подготвени със мнение, което ще внесат в съда, в случай че той бъде сезирана от някой от имащите право на това, написа Клуб Z.

``
реклама

Позицията на организацията е в отговор на решението на Народното събрание да отхвърли ветото на президента Румен Радев върху наредбата от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни. Държавният глава възразяваше против откритите с параграф 26 критерии при обработването на персонални данни за журналистически цели и за задачите на академичното, художественото или литературното изложение.

" Народното събрание преодоля в сряда със 127 гласа “за ”, един “против ” и четирима “въздържали се ” ветото на президента върху част от Закона за персоналните данни. Държавният глава върна за ново разискване част от промените след апел на Асоциацията на европейските публицисти - България и други организации, които считат, че въпросните законови текстове основават предпоставки за непозволено ограничение на свободата на изложение и биха могли да доведат до цензура и автоцензура ", подсетиха от Асоциацията.

Според АЕЖ " въпросните законови текстове основават предпоставки за непозволено ограничение на свободата на изложение и биха могли да доведат до цензура и автоцензура ". От асоциацията въпреки всичко означават, че е реализиран " прогрес във връзка с помиряването на две съществени права - правото на отбрана на персонални данни и правото на свободно изложение ".

" Все отново в окончателния вид на закона останаха 10 критерия, с които публицистите, писателите и научните служащи би трябвало да се преценяват в работата си. Въпреки отпадналото условие тези критерии да се ползват кумулативно, а експлицитното изтъкване, че би трябвало да бъдат съгласуван единствено относимите към всеки съответен случаи, считаме, че това условие основава предпоставки за цензура и автоцензура при публицистите ", отбелязва АЕЖ в позиция до медиите.

Според съсловната организация плануваните високи санкции " биха могли да се употребяват от страната в лицето на Комисията за отбрана на персоналните данни за принуда над неуместни медии и публицисти ". Именно поради това водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова им е дала обещание след срещата с техни представители, че ще сезира Конституционния съд.

" При всички случаи, чакаме спомагателни гаранции по отношение на използването на Закона и помиряването на правото на отбрана на персоналните данни с правото на свободно изложение в подзаконови нормативни актове. Ще продължим да следим за салдото сред двете права и ще реагираме, в това число и с известяван на интернационалните си сътрудници, в случай че установяваме, че отбраната на персонални данни се употребява за непозволен напън над публицисти ", се споделя в позицията на организацията.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
<
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР