Асоциацията на европейските журналисти – България се обърна с призив

...
Асоциацията на европейските журналисти – България се обърна с призив
Коментари Харесай

АЕЖ: Прокуратурата дължи отговори за разследването срещу Биволъ

Асоциацията на европейските публицисти – България се обърна с апел към Върховната касационна прокуратура да изясни детайлите към инспекцията против двама публицисти от уеб страницата Биволъ. Това заяви организацията в уеб страницата си в събота и акцентира, че ще продължи да следи случая, както и да внимава дали се съблюдават всички законни права на двамата проверяващи публицисти.

В рамките на тази инспекция Асен Йорданов е бил разпитван над три часа от полицията в четвъртък. Вчера стана известно, че прокуратурата ревизира имотното положение на основателите на " Биволъ " Асен Йорданов и Атанас Чобанов. През последните няколко месеца двамата изнесоха разтърсващи данни за парцелите на хора във властта, включително и на основния прокурор Сотир Цацаров, а изявленията им провокираха редица оставки. Според полицията инспекцията е след сигнал от неправителствената организация БОЕЦ /България Обединена с Една Цел/, само че оттова отхвърлят изрично това. 

В уеб страницата си БОЕЦ заяви на 13 юни, че тогава по едно и също време в Главната дирекция на Националната полиция са били призовани както Асен Йорданов, по този начин и ръководителят на сдружението Георги Георгиев. Георгиев твърди, че сигналът е изфабрикуван от прокуратурата и е " подправен и неистинен, с цел да удари биволите и да дискредитира БОЕЦ ". 

" Когато се подхващат сходни дейности против публицисти и изключително против такива, които проверяват хипотетични злоупотреби, осъществени от високопоставени представители на страната, в това число и от ръководители на прокуратурата, е безусловно належащо да бъде показано на обществото, че не става дума за ответна принуда от страна на управляващите върху неуместни за тях публицисти ", е очебийно в апела на АЕЖ.

Няколко безуспешни опита да се свържат с представителя на Главната прокуратура Румяна Арнаудова са създали представители на асоциацията. Те слагат редица въпроси от значимо публично значение - с данни защо закононарушение разполага прокуратурата, какъв е предметът на инспекцията и на какъв стадий се намира тя; какво е наложило двамата публицисти да бъдат разследвани от Върховната касационна прокуратура като орган от най-висша инстанция, а не от районните или окръжни прокуратури по непрекъснат адрес, които по предписание би следвало да са компетентни; на какво съображение ВКП е иззела компетентността на районната или окръжната прокуратура за инспекция по случая?

АЕЖ пита още има ли значение фактът, че посоченият като адресант на сигнала отхвърля да го е подавал, дали  прокуратурата отчела това събитие и придава ли му значение в хода на инспекцията. Има и личен въпрос към основния прокурор Сотир Цацаров - в течение ли е той с инспекцията и има ли отношение към нея? 
До момента Съюзът на българските публицисти не е реагирал по никакъв метод.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР