Асоциацията на европейските журналисти – България призова главния прокурор Сотир

...
Асоциацията на европейските журналисти – България призова главния прокурор Сотир
Коментари Харесай

Журналисти призоваха Главния прокурор да провери партия, призоваваща към насилие

Асоциацията на европейските публицисти – България прикани основния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна инспекция за сходството на политическа партия “Възраждане ” с наредбите на Конституцията и Закона за политическите партии. АЕЖ изиска на водача на партията Костадин Костадинов да му бъде потърсена отговорност по реда на Наказателния кодекс, оповестява Zaistinata.com.

``
реклама

Повод за настояването на АЕЖ стана видео клип, оповестен в сряда от политическата мощ, който пресъздава всеобщ разстрел. Пред Свободна Европа Костадинов признава, че клипът е ориентиран против медии като Свободна Европа.

В позицията и от Асоциацията на европейските публицисти напомнят, че Конституцията на Република България не разрешава съществуването на партии, които си слагат за цел принудително завладяване на държавната власт. Наред с това, в Конституцията е планувано, че правото на изложение на мнение не може да се упражнява за приканване на осъществяване на закононарушение или разпалване на омраза. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че “Политическите партии употребяват демократични средства и способи за реализиране на политическите си цели ”.

Разстрелването на съперници и публицисти никога не може да бъде причислено към демократичните средства и способи, а по-скоро основава чувството за блян към принудително завладяване на държавната власт, написа оше в позицията, публикувана от АЕЖ – България.

Законът за политическите партии планува, че по искане на прокуратурата Софийски градски съд разпуска партии, които нарушават Конституцията или чиято активност редовно нарушава условията на закона. Смятаме, че са налице и двете учредения и затова се обръщаме към основния прокурор с апел да извърши законовите си отговорности, показват от АЕЖ и упорстват прокуратурата да ревизира дали водачът на партия “Възраждане ” Костадин Костадинов не попада в хипотезата на член 162 (3), по отношение на член 162 (2) от Наказателен кодекс, предвиждаща отнемане от независимост от една до шест години и санкция от 10 хиляди до 30 хиляди лв. за лице, което управлява организация, която си слага за цел да използва принуждение против другиго поради политическите му убеждения.

Асоциацията на европейските публицисти – България е безапелационна, че българските институции би трябвало твърдо да се опълчват на идеология, възхваляваща тероризма. Терористичният акт във френския вестник Шарли Ебдо, както и стотиците случаи на всеобщи разстрели на почтени жители в Европа, Съединени американски щати, Близкия Изток, Азия и Нова Зеландия демонстрират какъв брой съществено би трябвало да се приема всяка една опасност.

Очакваме незабавни дейности от прокуратурата против партия “Възраждане ” и нейния водач Костадин Костадинов, се показва в умозаключение в декларацията на АЕЖ-България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР