Асоциацията на европейските журналисти – България и Съзюзът на българските

...
Асоциацията на европейските журналисти – България и Съзюзът на българските
Коментари Харесай

Побоят над Слави Ангелов вече e в Съвета на Европа. Гешев още не казва нито дума за престъплението

Асоциацията на европейските публицисти – България и Съзюзът на българските публицисти осъдиха побоя над проверяващия публицист Слави Ангелов, който нощес бе атакуван и пребит с железни пръти пред дома си в идеалния център на столицата, съобщи OFFnews.bg.

Известните досега обстоятелства водят до извода, че побоят е поръчков и евентуално е документиран, с цел да се регистрира пред поръчителя. Основна версия на полицията е, че случилото се е обвързвано с работата на Ангелов. Нападението против Слави Ангелов е опасност освен към него, а към всички публицисти в България, декларират от АЕЖ-България.

От асоциацията упорстват за бързо и дейно следствие, което да открие, изправи пред правораздаването и накаже както физическите причинители, по този начин и поръчителите на това зверско действие.

АЕЖ – България към този момент алармира интернационалните си сътрудници, както и Платформата за сигурността на публицистите към Съвета на Европа за случая, който е следващото доказателство за това какъв брой рискова може да бъде специалността публицист, показват от организацията.

Съюз на българските журналисти излезе със сходна позиция. Съюзът настоя за бързи дейности на управляващите за откриване освен на директните причинители на побоя над Слави Ангелов, само че и на неговите поръчители.

Само цялостното откриване на механизма и хората зад това тежко закононарушение може да ни убеди, че ръководещите имат съществени планове да защитят свободата на медиите и да се погрижат за сигурността на българските публицисти, показват от Съюз на българските журналисти.

Ето и текста на декларацията на съюза:

Управителният съвет на Съюза на българските публицисти показва надълбоко отвращение и възмущение от нападението над основния редактор на седмичника „ 168 часа ” Слави Ангелов - проверяващ публицист с дълготраен професионален опит.

За следващ път сме очевидци на опит да бъде " осъден " влиятелен български публицист поради изпълнен професионален дълг! Слави Ангелов е добре прочут с следствията си на българския „ под земята “ свят и мафиотските среди, с острите си разобличителни изявления на отрицателни феномени и незаконни действия, пред които ръководещите постоянно си затварят очите. В последно време той демонстрираше дейна гражданска позиция и по наболели екологични тематики.

Бруталната и назидателна кавга над журналиста пред дома му в центъра на София, един от участниците в който е правил и видеозапис на побоя, е индикативен за уродливата медийна среда в страната, която крие съществени рискове за живота на тези български публицисти, които се осмеляват да се разровят по-дълбоко в търсене на истината и в разкриване на нарушителите на законите.

Преди повече от 5 години Съюз на българските журналисти направи предложение за криминализиране на нападенията над публицисти и търсене на наказателна отговорност от всеки, който извърши такова действие. През 2017 година Съюз на българските журналисти внесе в Народното събрание на Република България комплекс от законодателни начинания за ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ И СВОБОДАТА НА МЕДИИТЕ.

Продължаващото игнориране на нашите начинания към този момент придобива показателен темперамент и основава удобна среда за набези над публицисти като снощното.

Съюз на българските журналисти упорства за бързи дейности на управляващите за откриване освен на директните причинители на побоя над Слави Ангелов, само че и на неговите поръчители. Само цялостното откриване на механизма и хората зад това тежко закононарушение може да ни убеди, че ръководещите имат съществени планове да защитят свободата на медиите и да се погрижат за сигурността на българските публицисти.

Побоят над български публицист неизбежно ще има необятен интернационален отзив. Съюз на българските журналисти ще осведоми европейските и интернационалните журналистически организации за нападението против нашия сътрудник и дружно с тях ще следи хода на следствието.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР