Асоциацията на европейските журналисти – България(АЕЖ) настоява изслушването на генералния

...
Асоциацията на европейските журналисти – България(АЕЖ) настоява изслушването на генералния
Коментари Харесай

Асоциация настоя шефът на БНР да бъде изслушан публично

Асоциацията на европейските публицисти – България(АЕЖ) упорства чуването на генералния шеф на държавното радио Светослав Костов от Съвета за електронни медии (СЕМ) да бъде транспарантно, обществено и излъчено онлайн. Това разгласи тази заран асоциацията на фона на предстоящото в 14 ч. чуване на шефа.

В петък организацията прикани редица институции да вземат отношение по случая, защото обществото има правото да знае кой и за какво взе решение за невижданото спиране на излъчването на стратегия " Хоризонт ". По-късно същия ден прокуратурата разгласи, че стартира взаимна инспекция с ДАНС, защото става дума за въпрос, засягащ националната сигурност.

Съветът за електронни медии е органът, който има пълномощия да реализира контрол над БНР в качеството му на публичен снабдител на медийни услуги, се показва в позицията на АЕЖ. Обществото има право да чуе, както обясненията на Костов за спирането на излъчването на стратегия " Хоризонт ", по този начин и за анулираното събаряне от ефир и отнемането на сектор " Правосъдие " от известната журналистка Силвия Великова. В не по-малка степен е значимо да бъдат чути и въпросите, които ще зададат членовете на Съвет за електронни медии, които единствено преди няколко месеца избраха Костов за поста общоприет шеф, се показва в позицията на организацията.

В последните дни редица представители на други институции бяха надалеч по-активни от Съвет за електронни медии във връзка с рецесията в радиото. Оказа се даже, че министър председателят Бойко Борисов не подозира, че точно този орган избира генералния шеф на БНР, а счита че това прави Народното събрание, добавя асоциацията. Според нея сигурно с сходно усещане са останали и други хора и това в огромна степен се дължи на пасивността на Съвет за електронни медии в сегашния състав.

Организацията обръща внимание на премиера, че решаването на сходни медийни проблеми чрез персонални позвънявания от негова страна, не подхожда на страна, в която институциите работят. " Вместо той да се занимава с това, би трябвало Съвет за електронни медии да си свърши работата, а с цел да е ефикасен съветът, е доста значимо какви хора изпращат в него Народното събрание и президентската институция ", се показва в позицията.

Припомняме, че съгласно закона членовете на съвета би трябвало да се употребяват с висок професионален и публичен престиж, а не да бъдат просто правилни на ръководещата партия, се добавя в позицията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР