Асоциацията на дунавските общини Дунав“ съвместно с българските си партньори

...
Асоциацията на дунавските общини Дунав“ съвместно с българските си партньори
Коментари Харесай

Да подкрепим свързващ круиз с реплика на римски кораб в близост до нашата област

Асоциацията на дунавските общини „ Дунав “ взаимно с българските си сътрудници по план „ Жив Дунавски Лимес “ осъществиха в България свързващ круиз с имитация на римски транспортен съд от IV в. „ Danuvina Alacris ”в интервала 30 септември–13 октомври.

Проектът е номиниран в категория „ Иновация “ в границите на 7 –мите Годишни награди в туризма на Министерство на туризма. Победителят се дефинира посредством онлайн гласоподаване, интензивно до 23:59 ч на 5.12.2022 година!

Корабът – имитация е достоверна римска лусория, чиито остатъци са били открити в Майнц( Германия). Името на плавателния съд е „ Danuvina Alacris “ (Живият Дунав). Той е издигнат за 2 години в Германия, а при построяването му са приложени методите на пробната археология. Корабът освен повтаря изцяло типа на тогавашната римска лусория от IV в., само че и за построяването му са употребявани антични занаятчийски принадлежности.

„ Danuvina Alacris “ е основан по интернационалния план Living Danube Limes („ Жив Дунавски Лимес “), финансиран по транснационалната стратегия „ Дунав “ 2014 – 2020. Пътешествието по река Дунав с репликата на римския транспортен съд е част от плана. Той е стартирал на 16 юли от Инголщат, Германия, минал е през 8 страни, чиито територии преди съвсем 2 000 години са принадлежали на Римската империя.

Като цяло плаването е траяло три месеца и половина и е приключило при започване на ноември в Румъния. Навсякъде, където лусорията е серпантина са били провеждани фестивали или други атрактивни събития, отдадени на римската просвета по Дунавския Лимес. Проектът се концентрира върху свързването, съживяването, проучването, запазването и открояването на римския Дунавски лимес като транснационално културно завещание от голямо значение, за основаването на солидна основа за превръщането му в предстоящ Европейски културен маршрут. Чрез него се поддържа номинацията на ЮНЕСКО за международното завещание на целия Дунавски лимес, като фокусът е върху процеса на номиниране за Хърватия, Сърбия, Румъния и България.

Проектът “Жив Дунавски Лимес ” е с общ бюджет 3,2 млн. евро. В него са включени 19 сътрудници, университети, обществени и частни организации, от 10 дунавски страни. От българска страна сътрудници са Асоциацията на дунавските общини „ Дунав “ (АДО) и Националният туристически клъстер (НТК) „ Българският справочник “. Освен това има 27 асоциирани стратегически сътрудници с потенциал и пълномощия в региона на археологията, античната история, архитектурата, виртуалната действителност, музейното дело, туризма, опазването на културното завещание и живата история.

ДА ПОДКРЕПИМ НОМИНАЦИЯТА НА АСОЦИЦИЯТА НА ДУНАВСКИТЕ ОБЩИНИ „ ДУНАВ “ ЧРЕЗ ГЛАСУВАНЕ НА СЛЕДНИЯ ЛИНК:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР