Асоциацията на българските заствахователи (АБЗ) съобщава, че за първите шест

...
Асоциацията на българските заствахователи (АБЗ) съобщава, че за първите шест
Коментари Харесай

Застрахователният пазар се възстановява

Асоциацията на българските заствахователи (АБЗ) оповестява, че за първите шест месеца на 2020-а пазара регистрира въпреки и дребен, само че въпреки всичко растеж на премийния доход. Той е 0.65% на годишна база, като общият му размер доближава 1 220 млн. лв..

Според АБЗ това демонстрира непоклатимост на пазара на общото обезпечаване макар цялостната икономическата застоялост в резултат на COVID-19.

" Стабилни са резултатите при най-масовите автомобилни застраховки. По линия на " Гражданска отговорност " на автомобилистите се регистрира едва повишаване на премийния доход от 1,26% по отношение на същия интервал на 2019 година след спад през април и май. Намалението на премийния доход по Каско от към 1% на годишна база може да се дефинира като нищожно, като се има поради равнището на икономическа интензивност в страната ", написа в разбора на АБЗ.

Отбелязано е, че имуществените застраховки бележат следващ растеж. По линия на застраховки " Пожар и естествени бедствия " повишаването на премийния доход на годишна база е 18,75%, а по " Щети на имущество " - 4,73%. Повишение има и при застраховки " Кредити " (+13,69%).

" Очаквано продължава спадът по линии на бизнес, свързани с някои типове превоз и пътешестване. Например спадът на премийния доход по застраховка " Помощ при пътешестване " е 45%, а по линия " Зелена карта " за м. юни 2020 даже се регистрира нулев премиен доход или 100% спад, което е елементарно обяснимо с рестриктивните мерки за пътешестване вследствие на COVID-19. Изплатените компенсации в общото обезпечаване са в размер на 499 млн. лева , като се записва понижение от 0,48% на размера им на годишна база ", установяват от АБЗ.

Според разбора на Асоциацията за разлика от общото обезпечаване в животозастраховането продължава наклонността на спад на премийния доход и нарастване на изплатените компенсации по отношение на 2019 година Това е разбираем резултат в интервал на застоялост и икономическа неустановеност за огромна част от население. През юни 2020 премийният доход е 227 млн. лева, като понижението на годишна база е 14,34%. Същевременно размерът на изплатени компенсации към юни 2020 година от 87,9 млн. лева е с 14,32% по-висок от същия интервал на 2019 година

От АБЗ считат, че данните общо за застрахователния пазар демонстрират еволюционен тренд към възобновяване. Премийният доход общо за пазара за юни 2020 година е 1 447 млн. лева, с 2,04% по-нисък от същия интервал за 2019 година За съпоставяне, понижението на премийния доход на годишна база за м. април е 2,58%, а за м. май - 3,48%. Общият размер на изплатените компенсации доближава 587 млн. , като повишаването на годишна база е 1,49%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР