Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската асоциация

...
Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската асоциация
Коментари Харесай

Недъгава наредба на НАП застрашава бизнеса на туроператорите

Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА), Българската асоциация на туристическите организации (БАТА) и Сдружение "Туризъм " сигнализират, че признатата в края на предходната година Наредба Н-18 (а вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти посредством фискални устройства) на Националната организация за приходите, по която всички те би трябвало да стартират да работят от 1 октомври ще ликвидира бизнеса им. Изискванията, която тя слага изобщо не са съобразени със спецификата на този отрасъл и освен не го "изсветляват " (каквато по формулировка беше нейната цел), а по-скоро заплашват част от фирмите да пренесат активността си в прилежащи страни, а други да стартират да работят напълно на мрачно.

Още от началото на година браншовиците се пробват да потърси рационален излаз от създалото се напрежение сред представителите на техния бизнес и Националната организация за приходите, като приканват специалистите да преразгледат препоръчаните в нормативния документ текстове.

Не просто като недомислена, а направи като "недъгава " дефинираха Наредбата туроператорите. Според тях в нея не е взета под внимание спецификата на всеки обособен бизнес, а всички са поставени "в един кюп ". Някой инцидентно или не е пропуснал да направи преценка на въздействието и освен върху този бизнес, само че и за цялата стопанска система от нейното използване.

Изискванията за въвеждане на нов лицензиран от Национална агенция за приходите програмен продукт, информацията от който да постъпва непосредствено в приходната организация, не просто са недомислени, само че действително изправят сектора пред сериозна заплаха от закриване на бизнеса, счита ръководителя на Управителния Съвет на АБТТА Даниела Стоева. Тя категорично акцентира, че обединяването от туристически компании, което тя съставлява от години стои на позициите бизнесът им да бъде на цяло на ярко, само че в това време подхванатите от страната ограничения не водят в тази посока. Още повече, че тази Наредба няма аналог в нито една от страните -членки на Европейския съюз и използването й в тяхното поле на деяние е просто неупотребим. Все отново не трябва да забравяме, че хората от този отрасъл работят извънредно на интернационалните пазари и никой жот техните контрагенти няма по какъв начин да бъде длъжен да си вкара програмен продукт, който нашата страна е поискал.

Да не приказваме, че до този миг в самата Национална агенция за приходите няма нито един лицензиран подобен артикул, който да дава отговор на условията сложени от самата приходна Агенция.

Очаквайте още информация по тематиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР