Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори излезе с открито

...
Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори излезе с открито
Коментари Харесай

Националните медии с категорична позиция срещу агресията към журналисти, отразяващи протестите

Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори излезе с намерено писмо, в което приканва да бъдат прекъснати деянията на експанзия към публицистите, изключително по време на осъществяване на служебните им отговорности.  Поводът са прояви на систематична експанзия от страна на стачкуващи против публицисти по време на отразяването на антиправителствените митинги.

В последния месец кореспонденти и оператори от медии, в това число такива с национално покритие, станаха обект на вербално и физическо принуждение, до момента в който изпълняваха едно от главните си журналистически отговорности, а точно да осведомят обществеността за ситуацията в страната, написа в позицията, подкрепена от всички национални медии членки на АБРО - Българска национална телевизия, БНР bTV и NOVA.

Отвореното писмо против експанзията стартира с призивза  категорично ценене на персоналната цялост и самостоятелност на публицистите при изпълняването на тяхната професионална задача да отразяват независимо и пълноценно събитията в българското общество – в политически, обществен и стопански проект. Ето какво гласи още то:

" В последните дни следим жестоко и унизително отношение към наши сътрудници. Гражданските митинги са демонстрация на социална зрялост и свободен израз на персонални и политически убеждения. Насилието и експанзията не са част от демократичните полезности. Вярваме, че болшинството от българските жители на митинга не биха упражнили принуждение и унизително отношение към публицист или различен български жител.

Усилията на всеки наш сътрудник – публицист на терен са ориентирани към това да отразят протичащото се и да показват публичната и политическа конюнктура на всички български жители. Призоваваме за почитание към персоналната цялост и професионален дълг на нашите сътрудници – публицисти. " Позицията приключва с зов за поддръжка от всички български медии, които зачитат полезността на журналистическата специалност и труд, неприкосновеността на личността и осведомителните свободи. Екипът на „ Мениджър Нюз “ се причислява към този зов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР