Асоциацията алармира за пороци в предложените промени в ЗЕУПроекто-промени в

...
Асоциацията алармира за пороци в предложените промени в ЗЕУПроекто-промени в
Коментари Харесай

БАИТ оспорва фаворизирането на Информационно обслужване АД

Асоциацията сигнализира за " пороци " в препоръчаните промени в ЗЕУ

Проекто-промени в Закона за електронното ръководство разтревожиха ИТ бизнеса (снимка: CCO Public Domain)

Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ) e загрижена по отношение на препоръчаните промени в Закона за електрпонното ръководство (ЗЕУ), които биха довели до съществени вреди в построяването и действието на електронното ръководство и пазарната среда, излиза наяве от отворено писмо на организацията до медиите.

Внесеният в Народно събрание текст дефинира със закон едно комерсиално сдружение – „ Информационно обслужване “ АД (ИО), като извънреден снабдител на ИТ услуги за част от обществената администрация. То не е държавно дружество и в неговата благосъстоятелност има частен капитал. Макар и дребен %, това е реалност. Изборът е в несъгласие на свободната конкуренция, споделят от БАИТ.

“ИО е комерсиално сдружение с частно присъединяване. Дори и да се одобри за напълно държавно, то при избора му не се съблюдава главния принцип на равнопоставеност сред формите на собственост”, безапелационни са от Асоциацията.

“ИО е комерсиално сдружение, работещо за облага. Не са обезпечени публичният интерес и отбраната на конкуренцията, откакто не е избран механизъм за образуване на цени, при които ще дава услуги ИО, и по какъв начин ще се избегне корист с монополното състояние по отношение на администрациите, които ще са задължени да употребяват само и единствено неговите услуги. Липсата на подобен механизъм и надзор върху използването му основават причина ИО да употребява приходите от неограничените цени (злоупотребата с монополното положение) за нелоялна конкуренция по отношение на останалите ИТ фирми”, гласи отвореното писмо.

Не е урегулирано също кой и по какъв начин ще упражнява надзор върху договорните връзки сред посочените в листата администрации и ИО.

Не са дефинирани критериите за установяване на администрациите от обществената администрация, които ще са задължени да употребяват услугите на ИО. Списъкът не е стеснен като се изключи особено упоменатите в предговора ведомства, обръща внимание БАИТ.

Дейностите по даване на услуги на администрации от Списъка би трябвало да не надхвърлят  потенциала на избрания систематичен интегратор (в случая ИО). Превъзлагане на планове и услуги, свързани с обслужването на администрациите от Списъка, на други частни ИТ компании е заобикаляне на Закон за обществените поръчки, се показва още в писмото.

Според Асоциацията, би трябвало да има предел, който да лимитира потреблението на непознат запас под всякаква, включително и прикрита, форма за не повече от 5% от предоставените по този закон действия и приходите от тях. Тази опция (за страдание и практика) за заобикаляне на Закон за обществените поръчки нарушава обезпечаването на обективни и равни условия на ИТ компаниите и като се изключи че е в несъгласие с разпоредбите на Европейски Съюз и Закон за защита на конкуренцията, води до разхищаване на средства и ниска успеваемост и резултатност на вложенията в е-управление.

Недопустимо е основаване със закон на „ стрелочник в гара разпределителна “, разяснява БАИТ.

Проблемът с допълнението на ограничавания потенциал на ИО посредством превъзлагане в несъгласие на Закон за обществените поръчки е още по-остър и заради извънредно разширените функционалности, които му се разпореждат без да има причини за това – към обезпечаване на работоспособността на осведомителните запаси на администрациите са добавени създаване и развиване на осведомителни системи:

Чл. 7с. Дейностите по систематична интеграция включват създаване, поддържане, развиване и наблюдаване на работоспособността на осведомителните системи, употребявани от административните органи.

Съществуват и редица други опасности, свързани с определянето на комерсиално сдружение за  систематичен интегратор/оператор/администратор (в случая ИО). Например, при банкрут ще е нужна неприемливата от Европейски Съюз държавна помощ, с цел да не се наруши работата на администрациите от Списъка, притесняват се от БАИТ.

Не е ясна мотивацията за избора на ИО. В претекстовете не са изброени съответни необходимости/предизвикателства и по какъв начин ИО ги посреща по неповторим метод. В Мотивите за предлагането за ЗИД има 2 неразбираеми фрази:

Четвъртата група промени се отнасят до вземане предвид в оптималната степен с рекомендациите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по отношение на активността на държавно дружество „ Единен систематичен оператор “, което е невероятно при необятно разширение на пълномощията на предприятието. В тази връзка съответстващият раздел II от Закона за електронно ръководство бе анулиран, като дейностите по систематична интеграция се разпореждат на „ Информационно обслужване “ АД за реализиране на оптималната успеваемост и целенасоченост.

Като претекст, вместо причини и пояснение за какво е оправдано това да е ИО, се споделя „ за целенасоченост се разпорежда на ИО “. Т.е. като претекст за решение се дава самото решение, показват от Асоциацията.

Като единствен мотив за какво не е уместно описаното в настоящия вид на ЗЕУ държавно дружество ЕСО се загатват рекомендации на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Такива, макар че са по значима за обществото и сектора ни тематика,  не могат да бъдат открити измежду обществено наличната информация, за което БАИТ е изпратила поръчки до Министерски съвет и Организацията за икономическо сътрудничество и раз да й бъдат предоставени, в случай че има такива.

ИО има значително предимство, че като комерсиално сдружение, има опция да дефинира хонорари, с които да притегля и задържа ИТ експерти. Но има пътища, по които да се обезпечи бюджет и възнаграждение на нужните ИТ експерти в държавно дружество или администрация. Най-естественият метод – разширение на функционалностите и потенциала на ДАЕУ не се преглежда, а се показва комерсиално сдружение с частно присъединяване, гласи отвореното писмо.

БАИТ се обръща към народните представители, държавното управление и всички, които желаят създаване и безпроблемно действие на електронно ръководство и естествена пазарна среда у нас, да не позволен приемането на препоръчаните промени.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР