Асоциацията Активни потребители изброи някои куриозни факти около сергиите за

...
Асоциацията Активни потребители изброи някои куриозни факти около сергиите за
Коментари Харесай

Търговци масово продават храни без информация за произход и срок на годност

Асоциацията " Активни консуматори " изброи някои куриозни обстоятелства към сергиите за плодове и зеленчуци по някои наши пазари, комерсиалните вериги и кварталните магазини

Според тяхното изследване по сергиите на пазарите царува съвсем цялостна липса на информация за потребителите, като изключим хвърчащите листчета с цените. Кое от кое място идва, какво съдържа, кой го е създал и така нататък, има ли измежду предлагането екологични плодове и зеленчуци, това не знаят и множеството търговци, които отхвърлят даже и джука информация. 

 - Традиционно в нашите търговски обекти и на пазари през зимата се продават туршии – някои пакетирани, само че доста – и насипни. Кой ги е създал? С какви първични материали? По какъв способ е реализирана ферментацията? Съдържат ли някакви алергени? При каква хигиена са създадени, превозени и продавани? Какво въздействие оказва продажбата им навън? Има ли някакъв надзор върху тях? Все въпроси, на които не можа или не изиска да ни отговори нито един продавач, с обяснението, че той " единствено продава “.

- Чесънът е изключително издирван у нас. Публична загадка е, че той е най-вече импорт от Китай, само че всичкият се продава и популяризира като български. А както видяхме, за него има особено условие на Европейски Съюз да е със документ за генезис. Дали фирмите – вносители и търговци, разполагат с подобен? На пазара това не си проличава.

- По пазарите и в доста от магазините се продават маслини на кг. Около тях също няма информация за генезис, качество и най-важното – период на валидност.

- Поскъпването на храните извади нова " процедура “ – измежду сергиите за плодове и зеленчуци на някои пазари се появиха сергии за млечни артикули. Напразно се опитахме да разберем на една такава сергия с огромна опашка от консуматори, поради по-ниските цени, от кое място идват сиренето, млякото, кашкавалът и маслото. Не разбрахме кой е производителят, само че също по този начин не разбрахме употребява ли се изсъхнало мляко за производството им, какъв брой вода съдържат тези артикули, имат ли " подобрители “ – повече растителни мазнини, сол и други съставки. И с цел да не бъдем упрекнати, прецизираме – ние не сме против свободната конкуренция и излизането на пазара на повече производители, само че кой пази интереса на техните консуматори?

- В квартални магазини и по пазарите се продават яйца на численост. Те също са без информация за генезис, метод на развъждане на птиците, период на валидност.

- Тази зима е доста предлагането на ядки, изключително от сергии по пазарите. Сред общите недостатъци – цялостна липса на информация, е и рискът за здравето на потребителите. Ореховите ядки, да вземем за пример, се продават от сергията без всякаква отбрана от наднормените прахови замърсявания, от други замърсители, на които са изложени те. Такава процедура има и в някои профилирани магазини за плодове и зеленчуци. Не засякохме инспекции и замервания на нечистите артикули от някои здравни органи.

" Но не трябва да подминаваме и отговорността на потребителите. По нашите наблюдения те реагират единствено когато им сложат в торбичките искрено изгнили и мухлясали плодове и зеленчуци " екстра “ качество. А те трябва да изискват от производителите и търговците и информацията, и стандартите, и качеството, тъй като това е едно от главните им права ", допълват от " Активни консуматори ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР