Асоциацията Активни потребители алармира за токсичен химикал, откриван системно в

...
Асоциацията Активни потребители алармира за токсичен химикал, откриван системно в
Коментари Харесай

БАБХ: У нас няма продукти с наднормено съдържание на етилен оксид

Асоциацията " Активни консуматори " сигнализира за отровен химикал, откриван редовно в храни и артикули, предлагани и на българския пазар. Става въпрос за етилен оксид, описват от bTV. Агенцията по сигурност на храните е безапелационна, че следи прецизно за този химикал и няма заплаха за потребителите у нас.

За импортирани и в България артикули с токсичния химикал етилен оксид Брюксел е предупреждавал минимум осем пъти през Европейската системата за бързо предизвестие за рискови храни и фуражи, настояват от " Активни консуматори ". Според техните специалисти химикалът може да се открие в разнообразни типове торти, сладоледи, лютеница, сосове - даже в подготвена " Руска салата " и " Снежанка ".
„ Етилен оксидът е много мощен мутаген и канцероген, в Европейски Съюз са много строги разпоредбите в тази тенденция, по тази причина съществуването му над избрана централизация се преценя като много рисков за човешкото здраве “, съобщи Сергей Иванов от „ Активни консуматори “.

Като майка с малко дете, Мариела Боянова е мощно разтревожена от изказванието на " Активни консуматори ".

„ В огромна степен не консумираме такива храни, тъй като той не ги яде, само че въпреки всичко е притеснително “, сподели тя.

Агенцията по сигурност на храните отговори, че неотложно е проверявала всеки един сигнал, посочен в Европейската система за бързо предизвестие. Остатъци от етилен оксид даже са търсени в добавката за храни Е 410, тъй като тогава не е допустимо да се дефинира безвредно равнище на експозиция.

" Бизнес операторите, които според законодателството носят отговорност за сигурността на предлаганите от тях храни и Агенцията са подхванали всички нужни ограничения за прекъсване продажбата на засегнатите артикули ", обясниха от БАБХ.

В нито един от случаите не е потвърдено съществуване на етилен оксид над откритите правила в готовия за консумация артикул, безапелационна е българската контролна организация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР