Асоциация Наука за природата разработва девет проекта за опазване на

...
Асоциация Наука за природата разработва девет проекта за опазване на
Коментари Харесай

Спасяват дивата коза и лешояда в родните планини

Асоциация " Наука за природата " създава девет плана за запазване на редки животни и растения. Проектите са по Оперативна стратегия " Околна среда 2014 - 2020 година " и бяха показани в петък.

Първият план е за запазване популацията на коза, която населява високите елементи на планините единствено на Балканския полуостров.

“Опазването на египетския е различен от плановете. Лешоядите се назовават санитари в природата, тъй като се хранят с мърша и предотвратяват разпространяването на заболявания по други животни “, изясни Мариела Карапавлова, член на екипа за ръководство на плановете.
свързани новини1827на 05.11.20211061преди 3 часа
Проект за запазване на поточния рак също е във фокуса на работата на сдружението. Целта е обществото да бъде осведомено, че това е предпазен тип и ловът му е неразрешен, уточни Карапавлова.

За три типа редки пеперуди има обособени планове - за Бяло-V, Catopta thrips и тигровата пеперуда. Те са малко познати и изискват повече теренни изследвания.

Три са и плановете за запазване на редки растения. Един от тях е за калопсиевия и месесточервения дланокоренник. Това са тип орхидеи. Другите два плана са за венерино пантофче и татарското диво зеле.

Общото за всички планове е, че всеки от типовете има значение за биоразнообразието. “Загубата на който и да е тип ще повлие отрицателно върху цялата екосистема “, сподели Карапавлова.

Разработването на плановете ще даде опция за неутрализирането на нездравословните въздействия върху тях, заключи още тя.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР