Асоциация на организациите на българските работодатели, която включва Асоциацията на

...
Асоциация на организациите на българските работодатели, която включва Асоциацията на
Коментари Харесай

Работодателите не са очаровани от икономическите мерки на властта

Асоциация на организациите на българските работодатели, която включва Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, Българската комерсиално промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците, разяснява икономическите ограничения, оповестени от премиера Бойко Борисов на изключителния брифинг на 24 март.

- 500 млн. лева за ББР за портфейлни гаранции за комерсиалните банки за застраховане на заеми на бизнеса в размер на 2,5 милиарда лв..

Коментар на работодателите:

Анонсирана към този момент мярка. Съответства на рекомендациите на Европейската комисия. Практикува се в множеството страни, оповестили ограничения. Размер – малко над 2% от Брутният вътрешен продукт. В някои страни доближава до 15 %. Има анонс да се усили, в случай че е належащо. (На 25 март сумата бе увеличена на 700 милиона - бел. ред). Кредитите към нефинансовите предприятия по последни данни на Българска народна банка са 35 милиарда лв.. Един на всеки 14 ще може да се възползва при недопускане на централизация. Мярката няма незабавен темперамент. Не е оповестена процедурата за кандидатстване. В анкетно изследване измежду бизнеса единствено 42% я дефинират като „ мощно нужна “. При уточнение на механизма за кандидатстване, прилагане и издължаване би трябвало да се търси оптималната експедитивност и минимална трудност, с цел да не стане тя неизползваема.

- 200 млн. лева за безлихвени заеми през комерсиалните банки в размер до 1500 лева на лица, които са в неплатен отпуск, при опазване на трудовите правни отношения.

Коментар:

Единствената нова мярка. Малко над 130 000 лица ще имат достъп до нея (изчислението е на база оптималния вероятен размер). Вероятно ще е добра мярка като краткотраен буфер за към месец.

- Над 1 милиарда лева за финансиране на мярката „ 60/40 “

Коментар:

Добра концепция, неприятна реализация дотук. Неработеща мярка заради недомислени условия. Анонсирана и уредена в Закона за изключителното състояние. Сега се дефинира размерът на средствата.

Тя има мощно ограничен обсег – единствено тези предприятия, които са прекратили работа, въз основа на акт на държавен орган. Не включва предприятия със мощен спад на продажбите заради рецесията, т.е. всеобщия случай.

Реалното съответствие не е 60/40. За чиновник с месечна брутна заплата (осигурителен доход) от 1000 лева, Национален осигурителен институт ще преведе 600 лева, а служителят коства на работодателя 1 190 лв.. Около 19 на 100 осигуровки за сметка на работодателя. Съотношението е по-скоро 50/50. Или дружество, на което му е неразрешено да работи и надлежно няма доходи, би трябвало да поеме ангажимент за 3 плюс три (общо 6) месеца да изплаща цялостното заплащане и да резервира числеността на личния състав, с цел да получи поддръжка в размер на разноски за труд за месец и половина. Плащайки Данък здания, Такса битови боклуци, разноски за защита, наем или ипотека! Спряно дружество без никакви доходи за незнаен интервал от време!

От тези 60 на 100, 2/3 ще се върнат назад в хазната до 25-то число на месеца, идващ месеца на погашение на заплатите, под формата на осигурителни заплащания от работодателя и обезпечените лица и като удържан предплатен налог от възнагражденията на чиновниците.

От друга страна, служащите се чака да получават цялостен размер на януарския си приход, без да работят, без да имат съответните разноски, които имат, когато вървят на работа.

Не намираме такива условия на никое място в Европийския съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. За да работи такава мярка, следва страната да поддържа прихода на работещите в предприятия, минали на понижено работно време, заради огромен спад на продажбите. В такива случаи държавните управления компенсират ЧАСТ от изгубения приход.

Предвидените периоди в Постановление на Министерски съвет демонстрират, че ще са нужни към 20 работни дни след приемането му, с цел да стигнат първите суми до бизнеса, т.е. най-рано в края на април! Това не е незабавна мярка. Твърде доста администрация – копие на заповеди, заявки, декларация, лист на чиновниците, с изтъкване на осигурителния приход (!?). Последното е най-безсмислено. Подкрепата ще се изплаща на база на осигурителния приход за януари 2020 година. Данните за този интервал са показани от осигурителите на НАП/НОИ до 25.02.2020-а. Това демонстрира, че има още запаси за опростяване на процедурите, в противоположен случай от експресното изследване до бизнеса се обрисува по-висока възможност работодателите да предпочетат непосредствено да освободят служащите и чиновниците, вместо финансовото натоварване на компанията, без директна възвръщаемост.

Бюджетът на Фонд Безработица за 2020 година е в размер на 438 млн. лв.. Още при приемането му е заложен недостиг близо 95 млн. лв.. Бюджетът е формиран на база на прогноза за 66 000 безработни лица със междинен размер на компенсацията 547 лева, като част от тези безработни са придобили това качество през 2019-а (т.е. действителният брой безработни е надалеч по-малък). В България се завръщат освободени от работа от други европейски страни наши жители с права да получават до 1500 лева до 12 месеца обезщетение, дължимо от същия фонд, което не е калкулирано в бюджета. Не излиза наяве без бюджетна актуализация от кое място ще се вземат тези над милиард лв., които в действителност няма да се изхарчат, а заетостта и приходите на работещите хора няма да бъдат подкрепени, в случай че не се промени новоприетият Закон за изключителното състояние.

Мярката е рестриктивна и като обсег, и като условия за прилагане. Необходимо е да се уточняват предприятията, които могат да се възползват от нея, т.е. прецизен разбор на засегнатите сектори и браншове. Промяна и в изискванията – да се заложат действителни стопански индикатори, които да са основа за справедлива преценка за въздействието на рецесията върху предприятието – понижен % на размер продажби и така нататък, вместо употребяваното в този момент субективно изброяване на браншове.

- Отлагане до 30 юни на заплащане на налози – 600 млн. лв..

Коментар:

Отлага се заплащането на корпоративния налог за тези, които са на облага и дължат подобен. Не е нова мярка. Уредено е в Закона за изключителното състояние. Препоръчва се от Еврокомисията и се ползва под една или друга аналогична или по-силна форма на поддръжка в страните, оповестили ограничения за стопанската система си. Ако компаниите изхарчат сумите, планувани за налози, от кое място ще ги набират на 1.07.?

Това не е действително оставяне на пари в бизнеса, а единствено краткосрочно времево изместване. В този смисъл може да се намерения и за още по-ускорено възобновяване на Данък добавена стойност на експортно насочените компании (за 1 седмица от подаване на СД), а при останалите да се мине краткотрайно към процедура на възобновяване като на експортьорите – най-много месец след подаване на СД.

Телефонът за сигнали за отговорности на държавните институции към компаниите следва да се добави с електронен адрес, на който да се набират тези сигнали и, когато е допустимо, да се съпровождат със съответните документи, като ангажимент на страната да придвижи претенциите в най-кратки периоди.

- За изключителните разноски за Министерството на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и МО – 500 млн. лева

Коментар:

Не разясняваме размера. Трябва да бъде за сметка на заледяване на заплатите в останалата бюджетната сфера. Необходима мярка. Не е обвързвана директно с поддръжка на стопанската система.

- 50 млн. лв. за Великденски добавки към пенсиите

Коментар:

Традиционно заплащане. Няма директна връзка с поддръжка на стопанската система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР