Асоциация на индустриалния капитал в България обсъди позицията си по

...
Асоциация на индустриалния капитал в България обсъди позицията си по
Коментари Харесай

АИКБ иска кредитен омбудстман за малките и средни предприятия

Асоциация на индустриалния капитал в България разиска позицията си по подготвяната Национална тактика за дребни и междинни предприятия.

Предложенията включват редица ограничения и политики за развиването им, посредством които да се премине от " Мисли първо за дребните! " към " Действай в интерес на МСП! ".

За АИКБ правилата, залегнали в Акта за дребния бизнес (SBA), би трябвало да бъдат нормативно уредени в българското законодателство.

Всяко закъснение може да окаже извънредно отрицателно влияние, защото дребните и междинни предприятия са изправени пред съществени провокации - яростна конкуренция, дефицит на човешки запаси, нови форми на организация на производството и труда, най-високите цени на енергоносителите в Европейски Съюз и висока взаимозависимост от конюнктурни промени при лимитирани благоприятни условия за реакция, съобщи ръководителят на работодателската организация Васил Велев на извършения в петък Национален съвет на АИКБ.

За да се подкрепят тези компании, Асоциацията упорства Стратегията да бъде учредена на по-прецизно дефинирани и по-ефективно изпълнявани принадлежности и ограничения за поощряване на МСП, добави той.

Предложенията на АИКБ са свързани и с ограничения за възстановяване на достъпа на МСП до финансиране, подкрепяне на достъпа им до пазари, оползотворяване на опциите на гражданска война, превъзмогване на усложненията от дефицита на личен състав и несъответстваща подготовка.

От АИКБ упорстват и за актуализация на дефиницията за МСП.

Според основния секретар на АИКБ доктор Милена Ангелова страната би трябвало да даде независимост на дребните и междинни компании сами да избират на кои два от трите критерия - бройка на личния състав, годишен оборот и годишен баланс, да дават отговор, вместо да им бъде налаган като единствен критерият за бройка на личния състав.

От АИКБ акцентират, че за развиването на МСП бранша е нужна подкрепяща регулаторна среда . Според Асоциацията страната би трябвало да вкара правилото на безмълвно единодушие, да одобри по-благоприятно законодателство за комерсиалната неплатежоспособност, тъй че да се подтиква в умерени граници поемането на риск и да работи за издигане на престижа на предприемачеството.

От АИКБ желаят още ролята на Българска банка за развиване да бъде разказана в Стратегията, както и д а се сътвори народен " кредитен омбудсман ", към който МСП да се обръщат при отхвърлен достъп до кредитиране по неразбираеми за тях аргументи.

Сред другите оферти на АИКБ, показани пред Министерство на стопанската система, са идентифициране, привличане и образование на човешки запаси, основаване на мрежа от клъстери за развиване на характерни умения измежду служащите и обезпечаване на извънсезонни стратегии за образование на фрагментите на МСП.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР