Асоциация на индустриалния капитал в България и Технически университет –

...
Асоциация на индустриалния капитал в България и Технически университет –
Коментари Харесай

Министър Радев: Съхранението на енергия е базова част от виждането ни за развитието на енергийната система на България

Асоциация на индустриалния капитал в България и Технически университет – София събраха водещи енергийни специалисти на първата по рода си кръгла маса „ Иновации при съхранението на сила – ключ към резистентен енергиен преход “. Събитието се организира на 20 ноември в София и беше намерено от енергийния, министъра на околната среда и водите Юлиан Попов, заместник-министъра на нововъведенията и растежа Георги Ангелов и евродепутата Цветелина Пенкова.

Бяха разисквани провокациите и опциите пред производството и съхранението на сила, другите технологии на предпазване и тяхната употреба. Те бяха прегледани и в подтекста на плана за Стратегия за стабилно енергийно развиване на България до 2030 година, с небосвод до 2050 година
Васил Велев, ръководител на АИКБ, откри кръглата маса с думите, че съхранението на сила, като част от устойчивия енергиен преход, би трябвало да се преглежда и в подтекста на правене на Енергийна тактика на България. Той добави, че напъните за правене на такава тактика не престават няколко години и към този момент няма време за отсрочване.

По думите на Велев България е изправена пред енергиен преход, който планува да бъдат сменени съществени генериращи мощности с ВЕИ и нови нуклеарни мощности. Според него това няма по какъв начин да се случи стабилно без системи за предпазване на сила. Към момента те оскъпяват силата, само че нововъведенията са тези, които могат да доведат до поевтиняване на технологията. Министърът на енергетиката Румен Радев акцентира, че съхранението на сила е базова част от визията на екипа на Министерството за енергийната система в България и добави, че то е намерило място и в разработвания план на Енергийна тактика. Той изрази и задоволство, че в залата вижда доста специалисти, които са ангажирани в процеса по основаването на този план.

Министърът акцентира, че има консенсусно схващане сред другите заинтригувани страни в диалога за Енергийна тактика във връзка с това какъв вид енергетика желаеме да развиваме в дълготраен проект. А точно - нискоемисионно произвеждане с емфатичен съставен елемент на нуклеарната енергетика, както и на силата, основана на ВЕИ и хидроенергията.

Министър Радев съобщи, че във връзка с преноса на електрическа енергия се възнамеряват вложения както в преносната, по този начин и в разпределителната мрежа и акцентира, че такива вложения са планувани и в Модернизационния фонд. Друг от акцентите във връзка с преноса са вложенията в трансгранична съгласуваност, а паралелно с това се планува интензивно развиване на системите за предпазване на сила. Според енергийния министър основна част от тези системи са хидросъоръженията – както ПАВЕЦ „ Чаира “, по този начин и плануваното създаване на спомагателни ПАВЕЦ мощности: „ Допълнителен план за създаване на потенциал сред 1600 и 2000 мегавата, който разрешава на дневна база капацитет за предпазване на електрическа енергия сред 30 000 и 40 000 мегаватчаса. Очевидно приказваме не просто за съществено национално, а за съществено районно наличие. Този тип развиване ни дава гръбнака за по-мащабното инсталиране на ВЕИ мощности, както слънчеви, по този начин и вятърни “, акцентира министър Радев. „ По отношение на системите за предпазване, когато приказваме за електроенергетика, не се ограничаваме до съответно софтуерно решение “, разяснява още той. „ Това, което желаеме да създадем като екип, е да дадем опция за софтуерно неутрални решения, тъй че изборът да остане в ръцете на съответните вложители или заинтригувани страни “. 

Той добави, че екипът на Министерството на енергетиката ще опита да насърчи индустриалните консуматори на електрическа енергия да влагат в системи за предпазване, посредством които да ръководят търсенето в часовия пояс, когато има огромно електропроизводство на възобновима сила. Това ще им разреши да запазят по-евтина сила за потребление в часовете, когато има физически пик на търсенето, само че пък по-малко произвеждане от ВЕИ. Тогава огромните индустриални консуматори ще имат опция да използват съхранената от тях електрическа енергия, което ще облекчи търсенето в пиковите часове. Министър Радев акцентира, че това би била отлична опция за оператора на електроенергийната система да посрещне натиска, който идва в следствие от волатилността на електрогенерацията от ВЕИ.

В изявлението си министър Радев очерта и опциите за вложения в системи за предпазване, част от НПВУ. Първата процедура, вследствие на публичното разискване, ще бъде ориентирана към така наречен дребни вложители във ВЕИ потенциал, а финансовата поддръжка ще е единствено за системите за предпазване.
Друг от акцентите в изявлението на министър Радев беше желанието на екипа на Министерството на енергетиката да се откри метод за финансиране на научните проучвания. Това е и една от задачите, които се създават в плана за Енергийна тактика.

В кръглата маса се включиха изпълнителният шеф на НЕК инж. Мартин Георгиев, изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев, ректорът на Техническия университет – София проф. Иван Кралов, ректорът на Минно-геоложки университет проф. Ивайло Копрев и други

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР