Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) разработи предложения за

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) разработи предложения за
Коментари Харесай

АИКБ разработи законодателен пакет за въвеждане на менторство и застъпничество в предприятията

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) създаде оферти за допълнение на Кодекса на труда, посредством които методите за образование и подкрепяне в работна среда „ менторство “ и „ покровителство “ да бъдат правно контролирани и да се употребяват в българските предприятия.

Предложението e отправено към Министерство на труда и обществената политика, като имащо право да предлага законодателни промени и допълнения. С измененията в законодателната уредба се цели да се увеличи трудовата склонност на новопостъпилите служащи и да се обезпечи последователност в работните процеси. Това разгласи през днешния ден на специфична кръгла маса за разискване на Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов.

Предложението за промени в нормативната уредба е направено в границите на осъществяването на план BG05M9OP001-1.011 – 0002 „ Постигане на устойчива претовареност чрез възстановяване привлекателността на специалности със едва предложение на пазара на труда в основни за развиването на българската стопанска система браншове “ беше разисквано от обществените сътрудници – КНСБ, КТ «Подкрепа», браншови и федеративни организации, представители на държавните институции работещи в региона на пазара на труда и от други заинтригувани страни.

„ Използването на менторство и покровителство имат голямо значение за развиването на индустриалните връзки в страната ни. Без предлаганата уредба, и работодателите, и служащите са лишени от принадлежности за взаимоотношение в полза на просперитета и на предприятия, и на работещите, каквито развитите страни употребяват от десетилетия. Тези промени ще довеждат до позитивно на пазара на труда и за развиване на стопанската система в целокупност. Точно по тази причина считаме, че е извънредно време двата инструмента да бъдат правно уредени у нас. Изключително доста разчитаме на поддръжката на Министерство на труда и обществената политика, които са наш асоцииран сътрудник по план, с цел да могат препоръчаните от нас текстове за промени в Кодекса на труда да бъдат прегледани в Народното събрание “, съобщи Добрин Иванов, който е и основен финансист по плана.

Менторството е инструмент, който дава опцията новоназначения служащ бързо да се приспособява към работната среда и разпоредбите за работа в предприятието, като по този метод упражняваната от него специалност стане по-привлекателна и се основат условия за устойчива претовареност. Методът е ориентиран към това да подкрепя фирмите да се възползват от вероятния оптимален капацитет на човешките запаси и те да усилят своя потенциал за реализиране на задачите и целите в активността. Така по-опитният чиновник трансферира знанията и уменията си на по-малко умел, с цел да се преодолеят всички компликации в кариерата и да се реализира обществен напредък.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР