Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага Законопроект за

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага Законопроект за
Коментари Харесай

АИКБ предлага законопроект за премахване на „двойните стандарти“ при храните

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага Законопроект за изменение и допълнение на Закон за храните за унищожаване на така наречен „ двойни стандарти “. Целта на измененията е да подсигуряват на българския консуматор, че храната, която употребява ще бъде със същото наличие, състав и рецептура на храната в страната, в която тя е създадена. Законопроектът е създаден взаимно със съюз „ Произведено в България “ и Национален съюз на земеделските кооперации в България. Това разгласи на конференция през днешния ден ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Сред плануваните промени са въвеждане на условие за импорт на храни със документ, с който да се удостоверява, че те са със същото наличие, състав и рецептура, както тези в страната, в която са създадени. Сертификат ще се изисква и когато храните от една и съща марка се създават по едно и също време на територията на България и отвън нея, като за водеща ще се приема страната, в която е направена първата регистрация. Удостоверението, което наложително би трябвало да бъде издавано от контролния орган на съответната страна, ще се изисква за всяка храна, импортирана настрана за търговски цели, без значение от нейното количество.

„ Сега настоящото българско законодателство не урежда казуса с двойните стандарти при храните. Промените, които предлагаме на българския парламент са в синхрон с признатия от Европейския парламент отчет, в който публично се признават двойни стандарти при храните. Ако бъдат признати българските консуматори ще имат опция да употребяват храни със същото качество, като останалите жители на Европейски Съюз “, съобщи Васил Велев.

В новия закон е планувано за регистрирането и инспекцията на документи да дава отговор Българска организация по сигурност на храните (БАБХ). Това ще е и органът, който ще не разрешава продажбата на храна или ще разпорежда изтеглянето ѝ от пазара, когато се откри, че за нея няма публикуван документ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР