асеновградчанин дядо Петър Кривошиев преживял няколко войни и инциденти в

...
асеновградчанин дядо Петър Кривошиев преживял няколко войни и инциденти в
Коментари Харесай

100-годишният дядо Петър обича да пътува и шофира сам

асеновградчанин дядо Петър Кривошиев претърпял няколко войни и произшествия в живота си, в този момент продължава да пътува и да се радва на огромно семейство. По мотив юбилейния му рожден ден община Асеновград му връчи приветствен плакет, букет цветя и подарък – финансова помощ. Министерството на защитата го награди с медали и грамота, защото дядо Петър е деец от войните. Роден е на 12.10.1920 година в Асеновград. 100-годишният асеновградчанин е живял и в Пловдив, и в Асеновград, и в София. В града под тепетата е приключил Италианския лицей. Учил е в клас с италиански френски език. Той е бил единственият първенец там, за което бил награждаван. Една от премиите му е била да посети Италия.

 Столетник от Асеновград: Ако знаех, че ще доживея 100 година щях да се оженя отново (СНИМКИ) Столетник от Асеновград: Ако знаех, че ще доживея 100 година щях да се оженя отново (СНИМКИ)
Бай Идриз, както го назовават локалните, през днешния ден отпразнува своя 100-годишен празник. Столетникът посрещна празника в компанията на внучка си...
Завършва колежанското си обучение в Пловдив и отпътува да продължи образованието си в София. В столицата той е живял с дядо си. Своето следване приключва в Пловдив и след това се връща да живее в Асеновград. Семейството се е радвало на общо четири деца. Петър Кривошиев е имал още един брат и две сестри. Като юноша е помагал в обработването на земите на дядо си в Болярци, който по-късно е определен за кмет на селото. Столетникът от Асеновград е работел като чиновник в локалната мандра. Славел се е като добър експерт в производството на млека и сирена. Работил е и в месокомбината.

Пенсионирали са го рано по болест – на към 56 година, когато е получил инсулт. Тогава е бил с парализа на лявата страна и леко повреден диалект. Петър се е възстановил изцяло от случилото се и в продължение на години е изкачвал високопланински пътеки. Столетникът има и редица други произшествия от своя живот. Когато е бил на 10 година го е блъснал велосипед, в резултат на което се наложило да му вършат интервенция от херния. В по-късните си години е паднал по стълбите и си е счупил крайници. Отново е бил опериран и се е възстановил. В момента е извънредно независим, споделя щерка му. Според дядо Петър, тайната на дълголетието е придвижването и динамичността, които водят до физическо здраве.

 Столетник обмисля да спре цигарите Столетник обмисля да спре цигарите
Жителят на Кейптаун, Южна Африка, Фреди Блом описа за желанието си да спре да пуши пред BBC News. Мъжът е взел това решение на 114 година..
100-годишният мъж обича да пътува и даже кара автомобила си от Асеновград до Бачково, Нареченски бани или Болярци. Храни се здравословно, като яде от всичко, само че в умерени количества. Обича да похапва плодове и зеленчуци, а вечер – кисело мляко. Сутрин наложително пие кафе и закусва филия с масло, само че преди този момент, обръща внимание на животните в двора. Предпочита леките ястия, като от време на време си ги подготвя самичък, а риба яде един път в седмицата наложително. Не приема медикаменти и не пие алкохол, бира и газирани питиета. Изключение прави единствено на мотиви, когато си разрешава по една чаша вино. Водата постоянно я пие със стайна температура, в никакъв случай – студена. Обожава да чете книги и запомня бързо. Сред обичаните му са историческите и научно-популярните творби. Чрез тях той пътува и се разхожда из целия свят. Много обича да слуша музика, най-вече класическа.
Любовта на живота му – неговата брачна половинка – е имала благ глас. С нея са се срещнали в Асеновград, откакто фамилията й се е върнало от Гърция, където е живяло дълги години. Тя е умряла през 2012 година, след 66 години благополучен фамилен живот. Сега, в нейна памет, всяка вечер преди да заспи, дядо Петър слуша музика. Столетникът към този момент не обича да гледа вести – споделя, че всичко му е ясно. Предпочита спорт и природонаучните филми. Силно набожен човек е, изповядва източноправославната религия. При всяка опция посещава Бачковския манастир или черква в Асеновград, с цел да възпламени свещ и да се помоли за здраве.
Петър Кривошиев е татко на наследник и щерка, които са го дарили с трима внуци (две момчета и едно момиче), а те пък - с още толкоз правнуци (две девойки и едно момче – надлежно на 10 година, 4 година и 2 г.). Заради ситуацията с разпространяването на ковид дядо Петър отпразнува рождения си ден в непретенциозен фамилен кръг от най-близки хора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР