Асеновградчани се обявиха против избора на старейшините - Почетен гражданин на

Асеновградчани се обявиха против избора на старейшините - Почетен гражданин на ...

Асеновградчани искат ново гласуване за избор на почетен гражданин.

Асеновградчани се обявиха против избора на старейшините - "Почетен гражданин" на Асеновград да бъде местен бизнесмен. По-голяма част от общинските съветници на града подкрепиха номинацията на Росен Чаталбашев по време на априлската си сесия и по този начин той бе удостоен с приза. Избраният за "Почетен гражданин" е родом от Гоце Делчев. Негова е идеята за побратимяване на община Асеновград с руския град Старий Оскол. Чаталбашев е собственик на голямо предприятие за производство на вино и така осигурява работа и поминък на множество асеновградчани. Срещу изненадващия избор се обединиха множество граждани.
Инициативен комитет организира подписка, която ще депозира пред председателя на местния парламент - Драгомир Георгиев. Хората настояват да бъде свикано извънредно заседание на Общински съвет-Асеновград и кандидатурите да бъдат подложени на ново гласуване, като името на Росен Чаталбашев бъде изключено от списъка. Според недоволните, създалата се безпрецедентна ситуация е недопустима и говори за крайно разминаване на нагласи, относно кои са най-одобряваните от асеновградчани номинации, от една страна, и крайният резултат от вота на общинските съветници, от друга.
Изборът предизвика бурна реакция и в социалните мрежи, където гражданите питат с какво бизнесменът е допринесъл за Асеновград, за културата, изкуството, спорта или по какъв друг начин е полуляризирал името на града. "С това си решение Общинският съвет рязко обезсмисля почетното гражданство като обществено признание на асеновградчани и демонстративно показа, че не се интересува и не се съобразява при решенията си с волята на съгражданите си. Ваше и на колегите ви общински съветници е да намерите най-разумния начин да поправите стореното", се казва в протестното писмо на организаторите.
Към петицията, инициаторите ще приложат и част от гражданската подписка в подкрепа на искането, като посочват изрично, че очакват адекватна реакция, от страна на управниците на Асеновград. Всеки може да свали писмото, публикувано във фейсбук групата "Станимашка фотографчийница" и да събира подписи до 30.04.19 г. на гърба на листа. Веднага след този срок документът ще бъде внесен до председателя на Общински съвет-Асеновград.

Източник: actualno.com