Асеновград. За 11-ти пореден път в Асеновград се провеждат седмични

...
Асеновград. За 11-ти пореден път в Асеновград се провеждат седмични
Коментари Харесай

Пловдив: За 11-ти пореден път в Асеновград се провеждат седмични сесии по програмата „Работилница за родители“

Асеновград. За 11-ти следващ път в Асеновград се организират седмични сесии по програмата „ Работилница за родители “. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Милена Марковска, шеф на Градската библиотека „ Паисий Хилендарски “ в Асеновград, която е институцията-домакин на срещите по програмата. По думите й „ Работилница за родители “ е услуга, която библиотеката предлага на локалната общественост, като от тази година към този момент се финансира напълно от Община Асеновград. Програмата е ориентирана към родителите на децата от 0 до 4 години.
Работилниците са организират два пъти в годината, като в този момент започва първата работилница за 2018 година, която ще продължи 14 седмици. Лятото е сезон, през който фамилиите нормално са в отпуск и на отмора, като тогава не се организират работилници. Те започват още веднъж през есента “, сподели Марковска. Тя изясни, че един цикъл се състои от 14 седмици – 14 работилници, които се организират всяка седмица по една. „ Всяка от работилниците си има избрана тематика, по която се разисква. Отначало програмата имаше единствено 12 тематики, само че по късно бяха добавени още две. Сред главните неща, които са свързани с възпитанието на децата са споровете, знанието по какъв начин да ги преодоляваме и по какъв начин да ги позволяваме. Надявам се посредством тази стратегия да достигнем до повече родители, а посредством тях и до децата, тъй като знаем, че казусът с експанзията в детските градини, учебните заведения, на улицата и въобще на всички места, е доста настоящ. Чрез тази стратегия може да се научи повече за споровете, по какъв начин да се оправяме с страстите и да го покажем на нашите деца “, уточни Милена Марковска.
„ На входа на библиотеката ни написа „ Книгите съхраняват предишното, а библиотеките основават бъдещето “. Бъдещето – това са нашите дежа. Именно посредством тази стратегия, дружно с родителите, се стремим да се погрижим това бъдеще да бъде по-добро. От изключителна значимост за развиването на децата са първите 4 години и точно по тази причина програмата е ориентирана към тях. Да бъдеш родител в 21 век е нещо доста комплицирано и мъчно, защото живеем в един доста динамичен век. Родителството по принцип е едно от най-трудните неща, защото никой не ни учи по какъв начин да бъдем родители. Обикновено заимстваме тази роля от родителите си. Обаче в 21 век в фамилията има замяна на функциите и на моделите. За децата ни и за тяхното физическо здраве се грижат техните персонални лекари и още от самото им раждане те наблюдават тяхното тегло и здравословно положение. Но за духовното им развиване и потребности в тази ранна възраст никой не ни споделя. Програмата „ работилница за родители “ е ориентирана точно към това. Всичко това, което сътворяваме като среда за децата в общуването, в фамилията и отвън него в тези най-ранни години оставя най-трайни следи в тяхното схващане и е от изключителна значимост за тяхното бъдещо развиване и реализация като персони “, разяснява Марковска. Тя акцентира, че програмата показва най-новите проучвания в тази област, като по същността си е един тип учебно заведение за родители, само че не в обичайния му формат. „ Това не е обичайното учебно заведение, в което човек сяда на чин с химикал пред някой преподавател. Програмата е извънредно интерактивна, като в нея има презентации, филми и игри. Освен това, родителите могат да споделят между тях. Няма правила по какъв начин тъкмо да се случват нещата в фамилията. Всеки случай е извънредно друг и всяко дете си е друга обособена персона. Именно това се стремим да покажем на родителите в тази работилница “, добави Марковска.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР