Асеновград. В биосферен резерват Червената стена“ в Родопите се срещат

...
Асеновград. В биосферен резерват Червената стена“ в Родопите се срещат
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“ – Асеновград: В биосферен резерват „Червената стена“ в Родопите се срещат уникални за България растителни и животински ендемични видове

Асеновград. В биосферен резерват „ Червената стена “ в Родопите се срещат неповторими за България растителни и скотски типове. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Ивайло Мирчев, специалист в Оперативна програма „ Туризъм “ в Асеновград. По думите му резерватът е извънредно забавен, защото в него попадат 654 типа растения и животни, измежду които 39 типа орхидеи-ендемити. „ Някои от тях са в Червената книга на България. Тук животинското и растителното многообразие фактически са доста огромни “, означи Мирчев. Експертът уточни, че „ Червената стена “ е най-големият биосферен резерват в Родопите. „ Утвърден е като подобен през 1962 година, а през 1977-ма в действителност попада в листата на биосферните резервати, предпазени от ЮНЕСКО. През 1995 година обаче Севилската тактика дава нови правила на биосферните резервати по света. Тази година резерват „ Червената стена “ попадна като първия биосферен резерват в България под егидата на ЮНЕСКО в нормите на тази нова Севилска тактика. Той е един от четирите биосферни резервата, наред с „ Централен Балкан “, „ Сребърна “ и „ Узунбуджак “, които попадат под тази отбрана “, изясни Мирчев. Той уточни, че оттук насетне стартира осъществяването на действия, с които да се доближи до главната цел и смисъла на биосферните резервати, а точно естетика сред индивида и природата. „ Основаната и най-важна тактика е осведомителната среда, която е тип предварителна защита за отбрана на растенията и животните. Хората, които са осведомени за това какви растения и животни се срещат в резервата, ще подхождат с изключително внимание по опазването им. Другият значим детайл, по който ще се работи, е поддържането на туристическата инфраструктура – осведомителна среда, указателни табели и нещо доста значимо – построяването на обособени огнища за запалването на огън и бивашки уреди, които да се употребяват.
Също по този начин консолидираното на вниманието на младежи, на подрастващи и на учебни заведения, с цел да може с тях да се работи в естествена среда посредством лагери и учебни заведения навън. Всички тези неща целят да се обръща по-сериозно внимание и хората да осъзнават какво благосъстояние имат край себе си “, разяснява Ивайло Мирчев. Експертът от Оперативна програма „ Туризъм “ в Асеновград уточни, че посредством обособяването на зони за отбрана, на „ буферни “ и „ преходни “ зони, се насърчава използването на практики, гарантиращи както икономическо развиване на съответните райони, по този начин и опазването на природата в тях.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР