Асеновград. Текболът е съвсем нова игра, но тепърва ще набира

...
Асеновград. Текболът е съвсем нова игра, но тепърва ще набира
Коментари Харесай

Олимпийският шампион Севдалин Маринов: Тепърва играта текбол ще набира популярност в България и в целия свят

Асеновград. Текболът е напълно нова игра, само че занапред ще набира известност в България и в целия свят. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив олимпийският първенец Севдалин Маринов, който е създател на локалния клуб по текбол. Той изясни, че масата, с която се игра текбол, е сходна на тази при тениса, само че е с овална форма. „ Играта е по-позната като джитбол. Самата Федерация по текбол е учредена през 2017 година. Този спорт е извънредно наличен, всеки може да играе. Също могат да се играят тек-понг, тек-волей и тек-тенис. Играта е известна в цяла Европа и отвън нея. Вече е приета от Азиатския олимпийски комитет и следващата година ще се състоят игри в Азия, като и текболът също ще вземе присъединяване. Атрактивното е, че е доста добре обезщетен спорт – за международни първенци се дават над 100 000 $. При другите надпревари, които са в Европа, наградният фонд е към 3000-4000 евро на шампионат “, сподели Маринов. Той разяснява, че играта текбол към момента не е приета за олимпийски спорт от МОК, само че след Азия, следва спортът да бъде приет публично и в Латинска Америка. „ Постепенно ще навлезе и като олимпийски спорт “, счита Маринов.
Той уточни, че към този момент в страната има построени два клуба по текбол – в Асеновград и в Габрово, като следва порти да отвори и трети – в Русе. „ Надявам се да съберем още искащи и претенденти, с цел да достигнем нужната численост за основаването на национална федерация “, разяснява олимпийският първенец.
По думите на Севдалин Маринов, спортът се практикува най-много за забавление и приятност, само че и поради положителните приходи, които носи.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР