Асеновград. С уникалния местен обичай Калиница“ ще бъде отбелязан Еньовден

...
Асеновград. С уникалния местен обичай Калиница“ ще бъде отбелязан Еньовден
Коментари Харесай

Пловдив: С уникалния местен обичай „Калиница“ ще бъде отбелязан Еньовден в Асеновград

Асеновград. С неповторимия локален бит „ Калиница “ ще бъде маркиран Еньовден в Асеновград. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив заместник-кметът на Общината инж. Мария Вълканова. Момичета сред 1 и 10-годишна възраст още веднъж ще облекат своите бели булчински рокли, които се шият особено за събитието от техните майки. Празникът на 24 юни стартира в Етнографската къща, където дребните калинички вадят оставените в менче с „ мълчана “ вода нишани и минават за здраве под магичния Еньовденски венец. В 09.00 часа ще се състои празнична литургия в храм „ Св. Николай Чудотворец “, а в 10.00 часа от храма ще тръгне литийно шествие на калиничките към параклиса „ Въведение Богородично “, а по-късно и до Градския парк. Там ще има празнична стратегия с присъединяване на детски вокални групи, ще бъдат връчени дарове и грамоти на калиничките.
Тази година празникът на 24 юни ще бъде целодневен. „ В 14.00 часа центъра на Асеновград ще се трансформира във приказност от хубост. Проектът „ Красотата на Асеновград “, който осъществяваме тази година, съчетава в програмата си няколко от най-вълнуващите състезания за хубост в България, в които всички дребни принцове и принцеси в града и общината ще могат да вземат участие.
Това са състезанията Малка Мис и Мистър Асеновград 2019, също Мис Асеновград, като спечелилите ще имат достойнството да показват нашия град в националните съревнования на тези състезания за 2019 година. Общо взето, програмата през втората половина на деня ще бъде вълнуваща, с доста звездни посетители, измежду които и нашата съгражданка Петя Буюклиева “, сподели инж. Мария Вълканова.
Заместник-кметът на Асеновград уточни, че през годините на празника постоянно е имало стотици дребни девойки с бели рокли, като с всяка година техният брой се усилва. „ Макар и изменен през годините, обичаят „ Калиница “ в Асеновград е запазил своята уникалност и своя дух. Това е един от обичаите, който се осъществя най-лесно, тъй като е огромно желанието на дребните девойки и на техните майки да вземат участие. Така че, на драго сърце всяка година се занимаваме с организацията на този празник “, разяснява инж. Мария Вълканова.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР