Асеновград. С представители на ЕК ще бъдат финализирани критериите, по

...
Асеновград. С представители на ЕК ще бъдат финализирани критериите, по
Коментари Харесай

Министър Нено Димов: С представители на ЕК ще бъдат финализирани критериите, по които ще се оценяват следващите проекти в ОП „Околна среда 2014-2020”

Асеновград. С представители на Европейска комисия ще бъдат финализирани критериите, по които ще се правят оценка идващите планове в Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 ”. Това сподели пред публицисти в Асеновград министърът на околната среда и водите Нено Димов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив . Експертите ще дойдат у нас на 30 януари. „ Очаква се по-късно на две или три сесии да бъдат поканени консолидираните ВиК сдружения, с оглед готовността им ”, съобщи министър Ненов и уточни, че се чака към 16 такива сдружения да аплайват с планове през настоящия програмен интервал. Министърът на околната среда и водите заяви още, че на равнище Европейска комисия съществено се работи по правенето на документ, който да подтиква повторното потребление на водата, защото тя е стратегически запас, който не е безконечен и би трябвало да бъде оптимално добре употребен. „ Пречистването на водите е един от основните детайли за по-доброто качество на живот на хората и на околната среда ”, уточни още министър Димов.
По думите му сега се довършват водните планове във Враца и Добрич, а на идващ стадий ще бъдат решени и проблемите с канализациите на обитаемоте места с от 2000 до 10000 души население. „ Мисли се в посока по какъв начин те също да бъдат обхванати “, сподели Нено Димов. Той добави, че се обмисля дали това да не стане с посредством различен инструмент на Министерството на околната среда и водите, а точно - Предприятието за ръководство на действия по запазване на околната среда / ПУДОС/. „ Въпросът е по какъв начин да оценим ресурса, тъй като преди всичко би трябвало да бъдат обхванати оптимален брой хора, а това са обитаемоте места с над 10000 поданици. Но мислим и в посока от 2000 до 10000 поданици ”, сподели още Нено Димов.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР