Асеновград. Продължава активната дейност по реставрацията на стенописите в Бачковския

...
Асеновград. Продължава активната дейност по реставрацията на стенописите в Бачковския
Коментари Харесай

Пловдив: Продължава активната дейност по реставрацията на стенописите в Бачковския манастир

Асеновград. Продължава дейната активност по реставрацията на стенописите в Бачковския манастир и ремонта на храма. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив архимандрит Симон, свещеник на Бачковската обител. По думите му реставрацията се бави, а причина за това е планът за отводняване на основите на църквата, което трябваше да стартира още предходната година. „ Първият проект за дренажите го внесохме предходната година. Вече три пъти подред вкарваме планове, всеки веднъж изпълняваме забележките на самата комисия. Сега се надяваме всичко да е наред, с цел да можем да стартираме незабавното отводняване на дренажа на църквата. От година и половина реставраторите работят там, където могат – по сухите елементи на църквата. Така наречените „ корнизи “ или основите, т.е. най-долните елементи на стенописите, представляващи декоративни решекти, към момента не могат да бъдат реставрирани, тъй като са мокри и влажни. Това постанова първо да се създадат дренажи, с цел да може реставрацията да се приключи, когато стенописите изсъхнат “, разяснява архимандрит Симон. Игуменът съпостави реставрацията с хирургическа интервенция. „ Когато хирургът отвори индивида, чак тогава може да откри същинското му положение. И надлежно, като стартира да оперира, чак тогава може да каже по кое време ще свърши. И при нас е по този начин. В момента още не сме отворили дренажите, с цел да кажем по кое време реставрацията ще завърши “, уточни отец Симон.
Игуменът изясни, че в проекта за реституция на Бачковския манастир се оферират три или четири метода за извеждане на влагата. „ Един от препоръчаните разновидности е стенописите в Бачковския манастир да се избавят от влагата благодарение на робот. Методът е немски и е прочут на света повече от 15 години. Роботът съставлява рамо с бургия, която прави отвор в основите на църквата и инжектира соли. Тези соли дърпат влагата по стените. В България тази технология се предлага за първи път и не е ясно дали от Министерството на културата ще ни разрешат да използваме този способ. В страната има няколко представители на немски компании с богат опит в тази активност. Технологията е прилагана при огромни обекти като Кьолнската катедрала “, сподели още архимандрит Симон.
По думите му реставрацията не пречи нито на богослуженията, нито на визитите на вярващите в храма. „ На хората им харесва по какъв начин храмът блестна. Одобряват всичко това, което се случва “, акцентира отец Симон. Във връзка с наближаващия християнски празник Успение Богородично, игуменът уточни, че ще се положат всички старания посетителите на Бачковския манастир да не усетят, че протича ремонт.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР