Асеновград. През октомври ще се извърши реставрация и консервация на

...
Асеновград. През октомври ще се извърши реставрация и консервация на
Коментари Харесай

Иван Дуков, Исторически музей – Асеновград: През октомври ще се извърши реставрация и консервация на фасадата на Етнографската къща в града

Асеновград. През октомври ще се извърши реституция и консервация на фасадата на Етнографската къща в Асеновград. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив историкът и шеф на Историческия музей в Асеновград Иван Дуков. По думите му, финансирането за дейностите е от Министерство на културата, като общата стойност на плана е 12 763 лева Вече са преведени 8 871 лева или 70 % от сумата за идния ремонт, след осъществяването на дейностите ще бъдат преведени и останалите 30 %. „ Тази година се навършват 30 години от откриването на Етнографската къща като една от музейните здания в Асеновград. По проект дейностите по реституция и консервация би трябвало да завършат до края на октомври, с цел да може на 10 ноември, по отношение на 30-годишнината на къщата, посетителите да я видят в нейния достоверен тип “, сподели Иван Дуков. Той разяснява, че образът на Етнографската къща в Асеновград е емблематичен – известна е още като Синята къща поради синия си цвят.
„ Това е първата съществена и по-мащабна реституция на Етнографската къща. Имало е и други действия по реституция и консервация по самата постройка. През 2015 година реставрирахме и консервирахме дървените детайли по фасадата. Още тогава бе направен и импортиран в НИНКН плана ни, само че едвам в този момент имахме опция да аплайваме и да получим финансиране за неговата реализация. Така че в действителност може да се каже, че за 30 години това ще бъде най-сериозната реституция на фасадата на Етнографската къща в Асеновград “, уточни Дуков.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР