Асеновград отбеляза своя празник с много емоции, музика и тържества.

Асеновград отбеляза своя празник с много емоции, музика и тържества. ...

Ето как Асеновград отбеляза своя празник.

Асеновград отбеляза своя празник с много емоции, музика и тържества. Честванията във вчерашния празничен ден започнаха още от рано сутринта. Точно в 08:00 ч. в храм "Свети Николай Чудотворец" в града бе извършена литургия за здраве и благоденствие на всички. Последва връчването на приза "Почетен гражданин" на Асеновград, което се състоя в крепостната крипта на църквата "Света Богородица-Петричка", разположена на територията на Национален паметник на културата (НПК) Асенова крепост.
Припомняме, че за удостояване със званието Общински съвет-Асеновград избра бизнесменът Росен Чаталбашев и въпреки гражданското недоволство и внесената в местния парламент подписка, второ гласуване за избор на друг почетен гражданин не се проведе. „Макар г-н Чалатбашев да не е от Асеновград, той е избрал от много години да обвърже живота и бизнеса си с нашия град и е един от нас", приветства го кметът на общината доктор Емил Караиванов.
Непосредствено след церемонията в НПК Асенова крепост, новият почетен гражданин, жители и гости на града се придвижиха към града с традиционното шествие от крепостта към площад „Академик Николай Хайтов”. Сред официалните лица на Празника на Асеновград бяха президентът на България Румен Радев, народни представители, представители на общинската администрация и местния парламент в града, делегати от побратимени градове, общественици и граждани.
Специално слово пред асеновградчани произнесе държавният глава на страната. Румен Радев призова: "В днешния празничен ден искам да ви пожелая да пазите вашата славна история и традиции, да работите все така упорито за превръщането на Асеновград в един модерен европейски град, привлекателен за своите млади хора”. Той бе категоричен, че някогашна Станимака се превръща във все по-притегателен център за инвестиции и за развитие на индустрия, лека промишленост, винарство и туризъм.
"Почти всеки българин, който планира сватба, се сеща първо за Асеновград, и това се дължи на всички вас, на вашето трудолюбие, предприемчивост и упоритост”, посочи президентът Радев. Непосредствено преди да застане на площада до местната власт, президентът прие почетния караул и поздрави войниците от асеновградското Военно формирование. Кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов също се обърна към своите съграждани, като припомни, че "от тази земя са поели първа глътка въздух, пораснали са, изградили са се и са тръгнали хиляди таланти".
В края на официалната част от празника, Румен Радев поздрави лично и разговаря с жители на града. Празничната програма продължи през целия ден в Градския парк с фолклорни изпълнения и изяви на местни танцови и вокални групи. Подготвени бяха и множество забавления за най-малките, а различни занаятчии показаха своите таланти и умения в изработката на нетрадиционни изделия.
Кулминацията от Празника на Асеновград върна асеновградчани и гости на града отново на централния площад, където хората имаха възможността да се насладят на изпълненията на дует Севдалина и Валентин Спасови, на гръцкия певец Никос Месогитис, както и на поп певицата Мария Илиева. Въпреки че техниката се опита да приключи празника преждевременно и сцената остана на тъмно за около десетина минути, асеновградчани останаха на площада и изчакаха търпеливо проблемът да бъде отстранен. В края на програмата 4-минутно завладяващо шоу от фойерверки прикова погледите в светлините, озаряващи нощната тъмнина в небето над Асеновград.
Галерия със снимки от празника може да откриете ТУК.

Източник: actualno.com