Асеновград. Над 400 ще бъдат участниците в Четвъртия традиционен поход

...
Асеновград. Над 400 ще бъдат участниците в Четвъртия традиционен поход
Коментари Харесай

Пловдив: Над 400 ще бъдат участниците в Четвъртия традиционен поход „Асеновградски върхове и пътеки“, който ще се проведе на 8 и 9 юни

Асеновград. Над 400 ще бъдат участниците в Четвъртия обичаен поход „ Асеновградски върхове и пътеки “, който ще се организира на 8 и 9 юни. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив специалистът от Оперативна програма „ Туризъм “ в Асеновград и ръководител на Сдружение „ Устремени “ Ивайло Мирчев. Той посочи, че записалите се за присъединяване в похода посредством онлайн платформата са над 250, само че обичайно на място идват още към 150 души, които не са се записали и идват единствено за бивакуването. „ Членове на 15 туристически сдружения от страната ще се включват в похода, като най-масово наличие има от Пловдив и Варна, изключвам Асеновград, несъмнено. Общо представители на 24 обитаеми места ще дойдат като участници. Интересът към четвъртото издание на похода е много по-засилен спрямо предните три събития “, сподели Мирчев.
Той изясни, че маршрутът, по който ще преминат участниците тази година, е към 80 % напълно нов, като огромна част от него се движи паралелно на остарелия. „ Ще преминем през манастир „ Св. Петка Мулдавска “ – знак на духовността и националната ни еднаквост. Там, където Апостолът на свободата Васил Левски е разпръсквал семената на революционната пробуда. Ще разгледаме едно от трите негови непокътнати скривалища в България, а майка Юлита, игумения на манастира, ще ни опише за неговата дълга и трагична история. Ще преминем през околност „ Голия гидик “, намираща се на хребета на хълм „ Пропаст “ с прелестни панорамни гледки към вр. Безово. Тук се намира находището на диво родопско лале. За свършек на втория ден туристите ще преминат през най-високия водопад в Родопите – Сливодолското падало. За двата дни туристите ще могат да видят манастир, предпазена околност, панорамни площадки, пещера, да изкачат връх Попа, който се намира по маршрута ни, и да стигнат до най-високия водопад в Родопите. Една пребогата гама от преживявания и дестинации, които в границите на два дни пъстро ще изсипят своята берекет и лукс върху сетивата на туристите “, разяснява Ивайло Мирчев. Той уточни, че новият маршрут е определен заради две аргументи – по-щадящата денивелация и съществуването на цели два водоизточника – при манастир „ Св. Петка Мулдавска “ и при Червенска ловна хижа. „ След това имаме чешми в село Добростан и по пътя за хижа Марциганица. Няма да се постанова да ситуираме пункт за вода както преди, защото това изисква спомагателна логистика “, сподели Мирчев.
„ Походът е подобаващ за всички възрасти. През първия ден неопитен екскурзиант може да измине дестинацията от Асеновград до хижа Марциганица умерено за 8 часа. Когато главната група тръгне от Асеновград в 08.30 часа от паметника на цар Иван Асен II, тя ще бъде водена от двама планински водачи, по средата и най-после ще има още по двама. Тоест, шест души ще водят цялата група. За още по-голяма сигурност, зад затварящата група ще има джип разполагаем, тъй че мобилно да може да се реагира на всяка обстановка “, изясни Ивайло Мирчев.
За участниците, които ще дойдат до Асеновград със лични коли, ще им бъде обезпечено паркомясто на паркинга до някогашния хотел „ Асеновец ”. За тези, които ще се включат единствено през първия ден на похода, е очакван превоз с рейс в 19.00 ч. от хижа „ Марциганица ”. Планинарите, които остават и втория ден, ще бъдат превозени от рибарника до третия тунел посока Бачково в 16.30 ч. Участниците в „ Асеновградски върхове и пътеки ” би трябвало да имат подобаваща туристическа екипировка, храна и вода. „ Капацитетът на рейсовете е на 100 % напълнен “, посочи Мирчев.
Въжен парк с доста атракции ще чака най-малките участници в туристическия поход. „ Заниманията ще бъдат безвъзмездни. Децата ще създадат своите първи стъпки в планинарството и ще научат забавни неща “, добави той.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР