Асеновград. Изложбата Тази вечер аз съм хубава“ ще бъде представена

...
Асеновград. Изложбата Тази вечер аз съм хубава“ ще бъде представена
Коментари Харесай

Пловдив: Изложбата „Тази вечер аз съм хубава“ ще бъде представена в Етнографската къща в Асеновград по повод 8 март

Асеновград. Изложбата „ Тази вечер аз съм хубава “ ще бъде показана в Етнографската къща в Асеновград във връзка 8 март. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Магдалена Георгиева, организатор в Етнографската къща. Изложбата ще пресъздаде атмосферата на 70-те и 80-те години на предишния век и ще възроди празничните моменти от живота на дамата – абитуриентския бал, сватбата и честванията на Деня на дамата – 8 март. „ Идеята е посетителите да имат опцията да се върнат обратно в близкото минало и да си спомнят, а останалите, които са родени в по-късен стадий, да видят по какъв начин техните майки и баби са отбелязвали тези празнични моменти “, сподели Георгиева. Атмосферата на празниците ще бъде пресъздадена, с помощта на дрехи, картички, фотоси, сватбени предложения, бижута, козметика и музика от интервала. Централно място в изложбата в Етнографската къща в Асеновград заемат спомените на възрастни хора за това по какъв начин се е чествало, както и проучването на музейните служащи за интервала от 70-те и 80-те години, резултат от което са събрани разкази за тогавашните празнични моменти на дамите.
Уредникът в Етнографската къща в Асеновград Магдалена Георгиева уточни, че измежду подбраните експонати са дълга права сватбена рокля с изчистен контур от 1970 години, както и контрастна на нея необятно разкроена обилна сватбена рокля с тюл от 1989 година. „ Така посетителите ще могат да видят какво се е трансформирало в границите на 20 години. Сред експонатите има рокли, които са много по-семпли, има и много обилни. В изложбата подчертаваме и върху една бална рокля от 1982 година, която е доста красива за интервала си. Бродирана е на ръка и няма по какъв начин да се опише, просто би трябвало да се види. Наблягаме също на поканите, които ще бъдат прикрепени, и човек ще може да ги пипне, да ги отвори и да прочете какво написа там. Сред тях са картички за 8 март, както детски картички, по този начин и тези, които са от съпрузите и от другари на дамата, т.е. посетителите ще видят освен на жената-майка, само че и на жената-съпруга и жената-колежка “, описа Георгиева.
Атмосферата от 70-те и 80-те години на 20 век ще бъде допълнена от осъществявания на Музейната музикална школа с началник Веси Пашалиева. „ За да бъде изцяло достоверно чувството, всички музейни служащи ще посрещат гостите с облекло от интервала на 70-те и 80-те години на 20 век. от тези години. Приканваме и посетителите да се включат в прекарването, преобразявайки се в сходен жанр облекло. Ще бъде доста забавно, тъй като това е един миг във времето, който не е толкоз от дълго време в предишното, а в това време е толкоз благо да се върнеш обратно с 30-40 години. За младите също ще е доста забавно, тъй като в този момент нещата стоят по друг метод и във връзка с облеклата, и на прическите, и в празненството на баловете “, разяснява Магдалена Георгиева.
Изложбата „ Тази вечер аз съм хубава “ в Етнографската къща в Асеновград ще бъде открита на 7 март от 17.30 часа и ще може да бъде посетена до края на месец април.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР