Асеновград е немалък град, в който се развива бизнес в

...
Асеновград е немалък град, в който се развива бизнес в
Коментари Харесай

5-те най-големи проблема в Асеновград

Асеновград е значителен град, в който се развива бизнес в разнообразни сфери. Населението на общината надвишава 55 000 души. Природата и местоположението му притегля хиляди туристи годишно. Но Асеновград страда и от голям брой проблеми, за които години наред не може да бъде открито решение. Популацията на бездомните кучета, качеството на сметопочистването и чистотата, положението на озеленяването, опциите за спортуване и не на последно място - връзката сред жители и администрация , са единствено част от главните проблематични тематики в града. А за нерегламентираното паркиране по зелени площи, тротоари, вътре в кръгови кръстовища и къде ли още не , няма смисъл да разясня.

Че липсва надзор е очеизвадно. Но, че някъде се е затрило гражданското съзнание е още по-ясно. За всички тези проблеми се изписаха значително публикации по разнообразни медии. Адекватно и трайно решение обаче към този момент не е препоръчано на жителите.

Броят на безстопанствените кучета пораства като че ли с всеки час. Само в границите на къс интервал от време към този момент са налице няколко случая на потърпевши хора, вследствие от нахапвания от бездомните четириноги. Сред пострадалите има и деца. При последния случай първокласник се отърва на косъм от гибелта, след грубо нахапване от улично куче. Към момента детето към момента се възвръща, само че и се опасява да излиза на улицата единствено, споделят близки на фамилията. Община Асеновград изрично отхвърля да построи кучешки подслон, обосновавайки се,, че ще коства скъпо, и се задоволява с услугите на Зооветеринарен комплекс-Пловдив. От там прибират бездомните кучета за кастрация и обезпаразитяване и ги връщат назад от мястото, от което са ги взели. Това е условието на закона. Глутници бездомни кучета обикалят из целия град. Често могат да се видят такива, със поставена ушна марка, което значи, че са обработени. Но нерядко се срещат и кучета без маркировка. От началото на годината доникъде на месец юли са уловени и обработени над 30 от четириногите. Може би, както всекидневно се случва в България, и в този момент се чака смъртен случай, с цел да се подхващат трайни ограничения по решение на казуса.

Сметопочистването е друга наболяла тематика в Асеновград, изключително дискутирана в летните жеги. Десетки контейнера са с изпочупени елементи. От някои липсват капаци, от други - гуми. А тук-там са незадоволително, като брой, по отношение на живеещите в съответен регион. Доста постоянно се случва и контейнери да преливат от боклуци. Броят на противозаконните сметища в града от ден на ден нараства и когато се почистват то е за сметка на постоянните данъкоплатци.

Според последните данни, които са от преди много време, хванатите и санкционирани да изхвърлят боклуци на нерегламентирани места се броят на пръстите на двете ни ръце. Проблем е и фактът, че неналичието на надзорен орган, който да следи метачите на улици, споделя въздействие на качеството на почистването. От община Асеновград дадоха обещание преди месец, че ще бъде осъществена стерилизация на съдовете за боклук и ще бъдат сменени развалените контейнери. Засега чакаме да забележим резултата.

Предстои да бъде построена и нова площадка, на която жители ще могат да изхвърлят гратис едрогабаритни и строителни боклуци. Самосъзнанието на асеновградчанина, по отношение на този проблем, също е от извънредно значение. Ако всеки стартира да употребява кошчетата за отпадък по предопределение, образът на града би се трансформирал.

Асеновград разполага с няколко паркови пространства, които са разнообразни по величина. Най-големият, който локалните познават като Градския парк е ситуиран директно до центъра на града. За неговата поддръжка и залесяване се отделиха хиляди левове. Изградена бе поливна система, засадени бяха и дръвчета в по този начин наречената " Паисиева гора ". Част от тях изсъхнаха. В най-благоприятния сезон, в който растителността в парка следва да е избуяла, той по-скоро наподобява на пустиня и изсъхналите зелени площи се употребяват от недобросъвестни асеновградчани за " директни пътеки ".

Служители от компанията по озеленяването не вършат разлика сред бурени и растения. Неведнъж се е случвало да косят цветя в градинки на междублокови пространства. Зелените площи съвсем из целия град напълно не наподобяват на такива, до момента в който тротоари и спортни обекти потъват в тревисти морета. Наскоро бе оповестена нова социална поръчка за озеленяване на територията на община Асеновград. На по-късен стадий ще стане ясно кой е спечелилият състезанието и по какъв начин ще се оправи с озеленителните процедури.

В Асеновград живеят стотици младежи, огромна част от които обаче пътуват до Пловдив, с цел да спортуват. Или просто се включват в спорт, който не се организира на общински състезателен обект. Стадион " Шипка " в града е безстопанствен до положение на земеделска равнища. Високи треви се издигат над седалките, пистата съвсем липсва поради тиня и бурени, а тънката телена ограда тук-там е разпокъсана като паяжина. Пейките на трибуните от дълго време не наподобяват тук-там за сядане, а дървената стълба, имитираща " вход " към игрището е потрошена и даже рискова за прилагане. Новият президент на ФК " Асеновец " - Борислав Велков е с упоритости да усъвършенства положението на стадион " Шипка ". Дали и по кое време това ще се случи, ще покаже времето.

Спортна зала " Асеновец " пък е оставена на доизживяване. В нея има благоприятни условия за тренировки по баскетбол, волейбол, гребане и други спортове. Сградата обаче е неприветлива, нуждаеща се от незабавен ремонт вътре и извън. Трябва да се отремонтират баните и тоалетните, фоайето, стълбището, съблекалните, да се подмени дограмата и други. Над 1 000 000 лв. ще са нужни за задачата, сподели преди към месец кметът на Асеновград - лекар Емил Караиванов, който заяви, че се търси финансиране. В града преди години имаше и два по-малки стадиона. Единият в края на Асеновград - посока село Боянци, а другият над квартал " Баделема ". Към днешна дата, първият е безстопанствен. Никой не може да допусна, че там съществува състезателен обект. Измежду високо избуялите треви, се подава самотната ръждясала железна структура, в миналото служила за врата в шампионати по футбол. Другият дребен стадион, който се ползваше за спортуване от живеещите в кварталите " Изток " и " Баделема " към този момент съставлява една голяма застроена повърхност с жилищни здания. Вътрешен басейн за тренировки по плуване бе обещаван неколкократно, само че по този начин и не бе построен. Така, през зимата се постанова плувците да пътуват до Пловдив и Пазараджик, с цел да упражняват.

Не на последно място е връзката сред администрацията и жителите на Асеновград. Не са един и два случаите, в които асеновградчани са подавали писмени запитвания и сигнали и не са получавали отговор. Нито реакция. Хора се оплакват, че типично по чиновнически, биват препращани от кабинет в кабинет. На телефонните позвънявания нерядко се случва никой да не дава отговор. А в това време, община Асеновград работи единствено след подаден сигнал. Граждани настояват също, че с цел да се срещнат с кмета в приемния му ден, както е по етикет и предписание, съвсем в никакъв случай не могат да се вредят. Единици пък, измежду над 160 чиновници в асеновградската администрация, са органите, оторизирани да дават информация на публицисти. Тези и още доста други проблематични тематики постоянно намират място във фейсбук групите за Асеновград и провокират яростни полемики.

Но, в действителност най-големият проблем на българина и в частност на асеновградчанина са не материалните проблеми, а бездействието му , неналичието на реакция да възроптае против неправдите, нежеланието да отдели от времето си, с цел да разгласи позицията си обществено, заставайки с името си лице в лице против виновните, чийто ангажимент е опцията за разрешаване на проблематичните проблеми.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР