Асеновград. Дърводобивните фирми в региона на Асеновград изпитват остра нужда

...
Асеновград. Дърводобивните фирми в региона на Асеновград изпитват остра нужда
Коментари Харесай

Инж. Слави Богутев, ДГС – Асеновград: Дърводобивните фирми в региона изпитват остра нужда от работна ръка, проблемът се разраства и ще обхване цялата страна

Асеновград. Дърводобивните компании в района на Асеновград изпитват остра потребност от работна ръка. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив шефът на Държавното горско стопанство в Асеновград инж. Слави Богутев. По думите му казусът се разраства и напълно скоро ще обхване цялата страна. „ През последните две - три години се усеща осезаема потребност от работна ръка при дърводобивните компании. Това е един доста огромен проблем, който занапред се разраства и не виждам в бъдеще по какъв начин ще се реши. В момента няма нужната работна ръка и за това не се приказва на никое място. Вероятно Държавно горско стопанство – Асеновград е първото, което попада под ударите на неналичието на работна ръка за рандеман на дърва и друга дървесина. Недостигът на служащи основава известно напрежение, защото няма кой да добива дървата, а хората търсят и желаят да закупят “, изясни инж. Богутев.
По отношение на главните места за рандеман на дървесина в региона, той сподели, че Държавното горско стопанство в Асеновград е планувало, маркирало и комплектовало насажденията по този начин, че да е допустимо отмерено и навсякъде предложение на дърва за огрев. „ Целта е да сме оптимално покрай популацията, доколкото това е допустимо. Важното е, че има задоволително количество дървесина. Предлагаме такава в региона на Лясково, Добростан и Три могили, също в ниската част при селата Тополово и Новаково. Разбира се, една част от дървесината е за потребностите на популацията от града. Предоставяме и опция хората сами да си добият дървесината. Тази година сме планували тъкмо такива насаждения в региона на селата Нареченски бани, Бачково и Косово. Хората, които желаят, могат сами да си добият дърва, главно от съхнещите насаждения “, изясни инж. Слави Богутев. Той уточни, че таксата за жителите, които сами добиват дървата си, е 1 лев за куб м. „ Това е нищо, дори е по-евтино от едно кафе. Изключително ниската такса е един тип тласък да се събира нападнатата от вредители и заболяла дървесина, пък и да се задоволят хората с дърва. Няма никакви ограничавания в количеството. Целта е да се усвоят оптимално заболелите насаждения, с цел да не се похабява дървесината и надлежно да се употребява “, сподели още шефът на Държавно горско стопанство – Асеновград.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР