Асеновград чества 142 г. от своето Освобождение днес. Венци и

...
Асеновград чества 142 г. от своето Освобождение днес. Венци и
Коментари Харесай

Асеновград отбеляза 142 г. от Освобождението си

Асеновград празнува 142 година от своето Освобождение през днешния ден. Венци и цветя пред бюст-паметника на военачалник Виктор Дезидериевич Дандевил поставиха кметът на общината лекар Христо Грудев, ръководителят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев, общински съветници, военнослужещи, жители, оповестяват от общината.

Градоначалникът се обърна към асеновградчани с привет във връзка Освобождението на Асеновград и напомни кой е военачалник Дандевил.

"Той въплъщава стотиците хиляди съветски войни, които са тръгнали да пазят своите имперски ползи и в част от тях освобождението на България. Генерал Дандевил е и един различен знак - на интеграцията на хората. Той е наследник на френски офицер, който дружно с Наполеоновата войска навлиза в Русия, с цел да я окупира. Руската войска съумява да прогони Наполеон от рамките на страната и офицерът Дандевил остава военнопленник. Приема съветско гражданство. Жени се за съветска дворянка и техният наследник става офицер в съветската имперска войска. Той доближава допустимо най-високите позиции в йерархията там без значение, че е наследник на френски поробител. Това е знак за всички нас - ние би трябвало да интегрираме другите от нас, тези, които не са на едно мнение с нас, само че са почтени, работят за общината, за страната, за Европа. И това е точно признакът военачалник Дандевил ", показа в изявлението си кметът Христо Грудев.

Празничната стратегия през днешния ден бе открита с концерт на Представителен духов оркестър на Военновъздушни сили – Пловдив и продължи с приемане на почетен часовой на Военно формирование 24490 в Асеновград. Заупокойна литургия бе отслужена от архиерейския наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев и свещеници от асеновградска духовна околия.

Слово пред присъстващите произнесе и Мина Христемова – организатор в Исторически музей - Асеновград. Тя изясни в резюме с какво са се сблъскали българите в първите години след Освобождението на града.



Ученици от ОУ „ Ангел Кънчев” пък описаха по какъв начин е било реализирано самото Освобождение на Асеновград. Децата припомниха от историята, че през есента и в края на 1877 година през града минават тълпи турски бежанци към Одрин и Цариград. Започват да се изтеглят и военни елементи на армията от Сюлейман. Отстъплението им е съпроводено с грабежи. Една част от асеновградчани се укриват в местността "Куру дере ", а други в горите и зад стените на околните манастири. Тревога и боязън минават през сърцата и на хората в селата. Не са пощадени църквата в село Новаково, а част от манастира "Света Неделя " с учебното заведение са изпепелени.



На 16-ти януари Пловдив посреща освободителите, а напрежението в Асеновград нараства. Почти в цялостен състав в града се събират войските на Сюлейман паша и Шакир паша. Руските войски доближават последователно към Асеновград. Боеве се водят в Брестник и Крумово. Още в ранните часове на 18.01.1878 година позициите си при Станимака турските войски стартират да отстъпват, а съветските освободители са посрещнати в града с нескончаем камбанен звън. Името на военачалник Дандевил - Освободителят се предава като легенда от потомство на потомство. Бюст-паметникът му е повдигнат по самодейност на деца от Асеновград. С патриотични песни в празничната стратегия през днешния ден се включиха и младите гении от Вокална групировка „ Калина Малина”.

Официалната гала приключи поклонение на колене и с прозвучаване химна на България в осъществяване на духовия оркестър към формированието на Военно въздушните сили в Пловдив.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР