Асенка Христова е изпълнителен директор на Института за изследвания в

...
Асенка Христова е изпълнителен директор на Института за изследвания в
Коментари Харесай

Постиженията на българските ученици не стоят добре в голямата картина на ЕС

Асенка Христова е изпълнителен шеф на Института за проучвания в образованието - самостоятелен проучвателен център с задача да подкрепя развиването на съвременна просветителна система. Коментарът е от профила й във " Facebook ".

Моето благопожелание за новата образователна година е в графики.

Много проучвания демонстрират, че на всички места по света по-богатите деца имат значително просветително преимущество пред по-бедните. Това са достиженията на най-облагодетелстваните от позиция на социално-икономическия и културния статус български възпитаници в относителен проект. Това са децата, чиито родители са с високо просветително равнище, високи приходи,

които имат достъп до книги, технологии и частни уроци,

които евентуално учат в елитни учебни заведения. Това са децата с най-високи достижения измежду българските възпитаници.

 Постиженията на българските възпитаници не стоят добре в огромната картина на Европейски Съюз
© Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Тези достижения обаче не стоят добре в огромната картина на просветителните резултати на учениците със същия статус в границите на Европейския съюз. Графиките са показателни, само че в резюме – най-облагодетелстваните български възпитаници демонстрират едни от най-високите равнища на функционална неначетеност и едни от най-ниските равнища на високи достижения. Само 7.2% от елитните възпитаници в България реализират резултат над пето равнище (за високи достижения - бел. ред.) на ПИЗА при всеобщо двойно и тройно по-високи дялове в множеството европейски страни.

 Постиженията на българските възпитаници не стоят добре в огромната картина на Европейски Съюз
© Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Ако тези деца ще се конкурират на световния европейски трудов пазар, в случай че България ще развива стопанска система, учредена на познание, очевидно е, че

би трябвало доста, доста работа. Сега.

Пожелавам на българските учители и родители удовлетворението да видят бърза и основна смяна в тези графики. На всички възпитаници поисквам забавен, мотивиращ и потребен живот в учебно заведение, и положително бъдеще в изменящия се свят. Успешна образователна година!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР