Асена Стоименова: Хората да не връщат лекарствата си за хипертония

...
Асена Стоименова: Хората да не връщат лекарствата си за хипертония
Коментари Харесай

Асена Стоименова: Хората да не връщат лекарствата си за хипертония в аптеките
Асена Стоименова: Хората да не връщат медикаментите си за хипертония в аптеките
Хората да не връщат медикаментите си за хипертония в аптеките. Това прикани изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите проф. Асена Стоименова по време на съвещанието на здравната комисия в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Касае се за един смес в артикули, съдържащи валсартан, който се класифицира като евентуален канцероген. Това наложи да изтеглим 62 продукта с превантивна цел. Проблемните лекарства са от Китай “, съобщи Стоименова.

Тя добави, че има над 150 други артикули, които са със същата субстанция и не са наранени.

Стоименова добави опроверга информацията, че ИАЛ знае за казуса от 2012 година, само че чак в този момент подхваща дейности. „ Това е една неправилна интерпретация. През 2012 година е направена смяна в индустриалния развой на дейната субстанция, която би могла да изясни съществуването на този смес, а не че за казуса се знае оттогава и шест години не сме създали нищо, с цел да предпазим пациентите “, акцентира изпълнителният шеф на организацията.

Стоименова посочи, че в края на юни са получили информация за евентуално рисковия смес, а на 3 юли са получили сигнал от Европейската и Испанската организация по медикаменти за зародилия проблем. На 4 юли ние разпоредихме блокирането на тези лекарствени артикули, добави още тя. Стоименова акцентира, че няма действителен, а евентуален риск за пациентите и напомни, че въпреки всичко те са взимали тези лекарства 6 години и към днешна дата нямат данни за умряли в резултат на приемането на съответните медикаменти. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР