Асен Василев и Амос Хохстийн, заместник-помощник на президента на САЩ

...
Асен Василев и Амос Хохстийн, заместник-помощник на президента на САЩ
Коментари Харесай

Асен Василев агитира американци да купят Лукойл Нефтохим

Асен Василев и Амос Хохстийн, заместник-помощник на президента на Съединени американски щати и старши консултант по въпросите на енергетиката и вложенията, са разискали енергийни тематики. Снимка; МФ

От Министерството на финансите хвърлиха светлина върху визитата на Асен Василев във Вашингтон.

" Икономическото и енергийното съдействие със Съединени американски щати бяха акцент в основни срещи на министър Василев ", заяви през днешния ден пресцентърът на МФ.

Финансовият ни министър е разговарял с Амос Хохстийн, заместник-помощник на президента на Съединени американски щати и старши консултант по въпросите на енергетиката и вложенията. Сред обсъжданите тематики са били " опциите за понижаване на зависимостта от съветски газ и нефт в района на Балканите и нуждата от намиране на стратегически покупател за бургаската рафинерия „ Лукойл ". Василев и Хохстийн са разговаряли за енергийната съгласуваност по оста Север-Юг сред Гърция, България и Румъния.

Още преди месеци Асен Василев разгласи, че съветският притежател на петролната рафинерия в Бургас желае да продаде активите си в България. И не скри, че държавното управление прави всичко допустимо да " улесни " " ЛУКойл " в това желание, както и че се надява на западни вложители. Руската компания удостовери, въпреки и с принуда, че в действителност премисля оставането си в България, само че акцентира, че не е упълномощавала трети лица да търсят купувачи и че занапред ще си наеме консултанти за изследване и възможна договорка.

Междувременно енергийни специалисти предизвестиха, че има риск за привидна продажба, посредством която " Лукойл " в действителност ще резервира въздействието си на българския пазар. Те са безапелационни, че ще е по-добре новият вложител да е компания от Съединени американски щати или от страна от Европейски Съюз, в сравнение с от Казахстан или Азербайджан, които имат прекомерно крепки връзки с съветските енергийни колоси.

Българският министър на финансите е разговарял във вторник и със заместник-секретаря по финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо по " значими тематики от икономическия дневен ред на Европа и Съединени американски щати и опциите за взаимно съдействие и поддръжка ". В срещата са взели участие още Анна Морис, и.д. помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, и Брайън Макколи, заместител помощник-секретар за Европа и Евразия, показват от МФ.

Във Вашингтон Асен Василев е имал и среща с Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд. Основата тематика е била готовността на България за присъединение към еврозоната.

Финансовият министър е подчертал, че по невисок дълг - 22% по отношение на Брутният вътрешен продукт, България е втора в Европейски Съюз, бюджетният недостиг е под 3% и единственият числов аршин, който страната ни още не извършва, е инфлационният. Василев е срещнал Кристалина Георгиева с ограниченията, подхванати от държавното управление, за ограничение на растежа на цените и е уверил, че целевата дата за въвеждане на еврото остава 1 януари 2025 година

Инфо: " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР