АСЕАН не може да се превърне в марионетка на други

...
АСЕАН не може да се превърне в марионетка на други
Коментари Харесай

Индонезия: АСЕАН не може да бъде ничие прокси

АСЕАН не може да се трансформира в марионетка на други страни, до момента в който напрежението сред Съединени американски щати и Китай нараства във връзка с проблемите в Азиатско-тихоокеанския район, съобщи индонезийският президент Джоко Уидодо.


Разногласията във връзка с водния път опълчиха някои членове на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) против Пекин и усилиха благосклонностите към американската съпротива против възходящата упоритост на Китай. Други поддържаха Пекин.

" АСЕАН не може да бъде конкуренция, не може да бъде прокси на която и да е страна и интернационалното право би трябвало да се съблюдава поредно ", съобщи Уидодо пред министрите.

" Ние в АСЕАН сме решени да засилим единството и солидността, както и централната роля в АСЕАН, с цел да пазим мира и стабилността в района. "

През последните години напрежението сред двете най-големи стопански системи в света се увеличи по редица въпроси, в това число ученията на Китай към самоуправляващия се Тайван и огромните ограничавания на Съединени американски щати за експорт на съвременни полупроводници.

Към срещите в Джакарта се причислиха и Китай, и Съединените щати, чиито висши дипломати се срещнаха в четвъртък в коридорите на индонезийската столица.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предизвести китайския министър Ван Йи за следствията, откакто пробив в киберсигурността, за който е упрекнат Китай, още веднъж заплаши да подкопае зараждащото се стабилизиране на връзките, съобщи американски чиновник пред Агенция Франс Прес.

Според китайското външно министерство Ван е споделил на Блинкен, че Съединените щати не би трябвало да се намесват в делата на Китай и да " работят с " Пекин за възстановяване на връзките им.

АСЕАН е разграничена по въпроса за рецесията в Мианмар и по какъв начин да се ангажира с прокитайската хунта, откакто превратът през 2021 година потопи страната в принуждение.

В четвъртък блокът издаде мощно оспорвано официално съобщение, в което повтори осъждането на насилието. Той още веднъж акцентира, че мирният проект от пет точки, контрактуван с хунтата, само че значително подценен по-късно, би трябвало да остане основа за разрешаване на спора.

Мианмар продължава да бъде член на АСЕАН, само че на неговите ръководещи е неразрешено да вземат участие в срещи на високо ниво заради неналичието на прогрес по проекта, който има за цел да постави завършек на насилието и да възобнови договарянията сред военните и придвижването против преврата.

" Индо-тихоокеанският район не би трябвало да бъде още едно полесражение. Нашият район би трябвало да остане постоянен и ние имаме намерение да го запазим подобен ", съобщи министърът на външните работи на Индонезия Ретно Марсуди пред министрите при започване на министерската среща на върха на 18-те страни от Източна Азия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР